İşte sosyal medyayı ikiye bölen işlem...

Sosyal medyada paylaşılan basit bir matematik işlemi, kullanıcıları adeta ikiye böldü. Söz konusu işlem, aslında karmaşık integral ya da türev hesaplamaları değil, ilkokul seviyesinde basit bir işlemdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.08.2019, 14:54 01.08.2019, 16:38
İşte sosyal medyayı ikiye bölen işlem...

Twitter kullanıcılarından biri, aşağıdaki basit matematik işlemini takipçileri ile paylaşarak onlardan bu soruyu yanıtlamalarını istedi.

Cevap 1 mi, 16 mı?

Fakat gelen yanıtlar, kullanıcıların iki farklı sonuca ulaştığını gösterdi. Kimisi cevabın 1 olduğundan emin olduğunu söylerken, kimileri de cevabın 16 olduğu konusunda ısrarcı oldu.

Hesap makineleri bile şaşırdı

Hatta hesap makineleri bile işlemin sonucu konusunda 'hemfikir' olamadı.

İşlem önceliği kuralları devreye giriyor

İşlemin sonucundaki bu ikiliğin sebebi ise, kullanıcıların ilkokul yıllarında aldıkları eğitimin farklılık göstermesi. İşlem önceliği kuralları, bu işlemde farklı sonuçlara ulaşılmasına neden oluyor.

Türk eğitim sistemine göre matematikte işlem önceliği sırasıyla şöyle:

  1. Bulunmaları halinde üs alma işlemleri
  2. Parantez içindeki işlemler
  3. Çarpma veya bölme işlemleri 
  4. Toplama veya çıkarma işlemleri 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de aynı önceliğe sahip olan işlemlerin soldan sağa doğru yapılıyor olması. Yani şu şekilde:

8 ÷ 2(2+2) =
8 ÷ 2(4) =
4(4)= 16

Böyle bakıldığı zaman sorunun cevabı 16 olarak bulunuyor ancak kimi geleneksel eğitim sistemlerinde bu sıralama farklılık gösterebiliyor. En ufak parantez değişikliği bile işlemin sonucunu tamamen değiştirebiliyor.

İşlemin sonucunun 1 mi yoksa 16 mı olduğu sosyal medyada hâlâ tartışılmaya devam ediyor. 

Yorumlar (0)