İşte galaksimizin merkezindeki kara delik

Uluslararası müşterek bir çalışmada görev alan gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan devasa bir kara deliğin ilk görselini ortaya çıkarmayı başardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.05.2022, 19:09
İşte galaksimizin merkezindeki kara delik

Dünya genelinde sekiz senkronize radyo teleskopundan meydana gelen Event Horizon Teleskopu'nun idaresini sağlayan uluslararası konsorsiyum, galaksimizin göbeğindeki süper kütleli bir kara deliğin renklendirilmiş görselini ilk kez paylaştı.

"Güneş'ten 4 milyon kat daha büyük"

Arizona Üniversitesi Astrofizik Profesörü Feryal Özel, gezegenimize yaklaşık olarak 27 bin ışık yılı mesafedeki kara deliği 'galaksinin merkezindeki nazik bir dev' olarak tanımladı. Özel, Samanyolu'ndaki kara deliğin, Akrep ve Yay takımyıldızlarının hududuna yakın olan 'Yay A' olarak isimlendirildiğini ve Güneş'ten 4 milyon kat daha büyük olduğunu kaydetti.

Event Horizon Telescope'u ile araştırma yapan gökbilimciler daha evvel 2019 yılında, 53 milyon ışık yılı mesafedeki bir galaksinin kara deliğini fotoğraflamıştı.

Gökbilimciler, galaksimiz de dahil olmak kaydıyla neredeyse bütün galaksilerin merkezinde, madde ve ışığın kaçamadığı bu dev kara deliklerin yer aldığına inanıyor.
 

Yorumlar (0)