İşte bilim dünyasında son 1 haftanın gelişmeleri...

İşte son bir hafta içinde bilim dünyasında yaşanan yeni keşif ve gelişmeler...

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.02.2020, 10:34 14.02.2020, 10:50
İşte bilim dünyasında son 1 haftanın gelişmeleri...

Güneş'in kutup bölgelerini gözlemlemek üzere bir keşif uydusu fırlatıldı

Güneş'i gözlemleyecek olan uydu, sabah saatlerinde Atlas 5 roketiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Güneş yörüngesinde gözlemler yapan NASA'nın Parker Güneş Keşif Uydusu'na katılacak olan uydu, yörüngede özel bir rota izleyecek. Bu özel rota sayesinde Güneş'in daha önce hiç görüntülenmemiş olan kutup bölgelerini kaydedecek. Aralık ayında Venüs'e varması beklenen uydu, 2021 yılında bilim operasyonlarına başlayacak, 2022'de ise Güneş'e ilk yakın geçişini yapacak.

Farklı gene sahip bir virüs keşfedildi
Bilim insanları tarafından, genleri bilinenden farklı bir virüs keşfedildi. Yeni gizemli virüste bulunan genlerin en az yüzde 90'ının, daha önceki viral çalışmalarda gözlenmemiş olduğu belirtildi.

Jüpiter'in uydusu Europa'da ahtapot benzeri canlıların yaşadığı iddia edildi
Bir bilim insanı, ahtapot benzeri canlıların, Jüpiter'in uydusu olan Europa'nın buz kaplı yüzeyinin alt kısmında yaşıyor olduğunu iddia etti. Ayrıca aynı bilim insanı, bu dünya dışı varlıkların, Mars'ta yaşadığından da emin olduğunu söyledi.

Güney Amerika'da araba büyüklüğünde kaplumbağa fosili
13 milyon yıl önce yaşamaya başladıkları düşünülen "stupendemys geographicus" türü kaplumbağalara ait fosiller, Kolombiya'nın Tatacoa Çölü ile Venezuela'nın Urumaco bölgesinde tespit edildi. Bu türe ait olan ilk fosillerin 1970'li yıllarda bulunduğu, 4 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen bu hayvana ilişkin daha çok sayıda meselenin gizemini koruduğu belirtildi. Bir araba ağırlığında ve büyüklüğünde olduğu düşünülen bu kaplumbağa türünün, Güney Amerika'da Amazon ve Orinoco nehirleri oluşmadan çok önce yaşıyor olduğu tahmin ediliyor.


Dünya'nın 330 ışık yılı uzağında "yavru öte gezegen" keşfedildi
CNN'de yer alan habere göre, Bukalemun Takımyıldızı yakınlarında keşfedilen küçük öte gezegene "2MASS 1155-7919 b" adı verildi. Rochester Teknoloji Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanlarının, söz konusu öte gezegeni, Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) bağlı "Gaia" adlı yapay uydunun verileri sayesinde keşfettiği bildirildi.

Yorumlar (0)