ISS’deki NASA astronotları uzay yürüyüşünde

NASA'ya (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) bağlı astronotlar, ISS'de (Uluslararası Uzay İstasyonu) güneş panellerinin yükseltme ve bakımı işlemleri için uzay yürüyüşüne çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.02.2021, 22:42
ISS’deki NASA astronotları uzay yürüyüşünde

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda güneş panellerinin miadını doldurması sebebi ile ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne bağlı astronotlar, güneş paneli yükseltmeleri maksadıyla gerekli modifikasyon kitlerini takmak için uzay yürüyüşüne çıktılar.

NASA astronotları Victor Glover ve Kate Rubins, ABD saati ile 06.00’da sularında ISS’den çıkış yaparak, istasyon tarihindeki 235. uzay yürüyüşü gerçekleştiriyor. Yürüyüşün yaklaşık olarak 6,5 saat boyunca devam etmesi bekleniyor. 5 Mart tarihinde ise JAXA (Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) astronotu Rubins ve Soichi Noguchi, 236. uzay yürüyüşü maksadıyla güneş paneli yükseltmeleri ve istasyon ayrılması için gerekli modifikasyon kitlerini yerleştirecek.



21 yıldır aynı paneller kullanılıyordu

Bahse konu uzay yürüyüşü, Rubins ve Glover’ın kariyerlerindeki 3., 5 Mart tarihindeki uzay yürüyüşü ise Nguchi ve Rubins'in kariyerlerindeki 4. uzay yürüyüşü olacak.

Halihazırda ISS’de bulunan güneş panelleri 15 senelik hizmet ömrü için tasarlanmalarına karşın, 2000 senesinden bu yana hizmet veriyorlar. ISS’ye 2021 yılı içerisinde mevcut güneş panellerine ek olarak yeni güneş panellerinin monte edilmesi ile istasyonun gücü 160 KW'den 215 KW'ye çıkarılacak.

Yorumlar (0)