İşe gidip gelmek performansınızı etkiliyor

Dartmouth Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada işe gidip gelme sürecinin işteki performansımızı nasıl etkilediği araştırıldı. Sonuçlar ise oldukça ilgi çekici zira işe gidip gelmek performansımızı artırabilir. Detaylar haberin ayrıntısında yer alıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.01.2022, 14:33 27.01.2022, 10:14
İşe gidip gelmek performansınızı etkiliyor

Son iki senedir pandeminin etkisiyle insanlar sosyal hayattan uzaklaşmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra yerlerinin ve ofislerin de uzaktan çalışmaya geçmesi ile beraber işlerimizi de evden yapmak zorunda kaldık. Bu durum sıkça yeni bir sorunun sıkça gündeme gelmesine neden oldu: Uzaktan çalışmak ya da işe gidip gelmek performansımızı nasıl etkiliyor? Dartmouth Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi bu soruyu cevaplamak için kolları sıvadı. İşe gidip gelen çalışanların üzerinde gerçekleştirilen araştırmada çalışanların kollarına akıllı bilek ve saatler takıldı. Bu sayede işteki performansları gözlemlenebildi.

İşe gidip gelmek performansı artırıyor

Yapılan araştırma sonucunda işe gidip gelmenin iş üzerindeki verimliliği artırdığı ve çalışanları daha fazla çalışmaya motive ettiği doğrulandı. Çalışmada ayrıca performansı ölçen akıllı cihazların insanları çalışmaya teşvik ettiği de anlaşıldı. Dartmouth Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olan ve yapılan çalışmayı yöneten profesör Albert Bradley’in ifadelerine göre işe gidip gelme rutini günümüzü nasıl geçireceğimizi belirliyor. Bradley ayrıca işe gidip gelmenin performansı nasıl etkilediğini belirlemede akıllı cihazların başarılı bir iş ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi.

Akıllı cihazlarla kontrol edildi

Kullanılan akıllı bir takip cihazı ve bu cihazın entegre edildiği bir mobil uygulama ile çalışanların işe gidip gelme sırasında ve iş esnasında meydana gelen aralarında stres ve nabzın da yer aldığı bir dizi fiziksel durum ve davranış kalıpları incelendi. Sistem bunun yanı sıra seyahat, hava durumu ve güzergah değişikliği gibi harici parametreleri de yakaladı.

Araştırmanın eş yazarlarından olan ve Tuck İşletme Fakültesi’nde görevli eğitim görevlisi Pino Audia performansı yüksek olan çalışanların işe gelme ve işten çıkma rutinleri incelendiğinde daha standart bir rutine sahip olduklarını söyledi. Audia ayrıca bu durumun seyahat ve yolculuk değişkenliğinin zarar verici etkilerini ortadan kaldırdığını vurgulayarak performansın asıl sırrının her şeyde olduğu gibi düzenli ve iyi rutinlerle sağlanabileceğini bir kez daha gördüklerini ifade etti.

Birçok parametreyi etkiliyor

Çalışmaya göre iyi ya da kötü performans sergileyen çalışanların işe gidip gelme kalıplarının dışında başka parametrelerde de değişkenlik gösterdiği keşfedildi. Buna göre yüksek performans sergileyen çalışanlar stres dirençleri ve fiziksel uygunlukları ile paralel olarak fizyolojik gösterge barındırma eğilimi de taşıyorlar. Kötü performans sergileyen çalışanlar ise işe gidip gelme zamanlarında ya da iş sırası veya sonrasında daha yüksek stres altında oluyorlar. Bunun yanı sıra düşük performans sergileyen çalışanların işe gidiş gelişleri esnasında telefonları ile vakit geçirme olasılıkları daha yüksek. Çalışmada son olarak ise çalışanların performanslarından bağımsız olarak evden işe gitme sürelerinin işten eve gelme sürelerinden daha kısa sürdüğü de keşfedildi.

Önceki çalışmalar aksini iddia ediyordu

Bu çalışmadan önce işe gidip gelmenin performans üzerindeki etkilerini inceleyen diğer araştırmalarda yolculuk esnasında yaşanabilecek stresin, ekstra yorgunluğun ve yılgınlığın çalışma verimliliği düşürebileceğine dair belirtiler vardı. Bunun yanı sıra bu olumsuz durumların örgütsel davranışa zarar verdiği ve çalışma amacına olumsuz etki ettiğine dair görüşler de vardı. Ancak yapılan bu son araştırma ile birlikte işe gidip gelmenin basit yolları bulunduğu ve standart olduğu takdirde performansımızı azaltmadığı tam tersine artırdığı anlaşıldı. Pandeminin sona erip ofis ortamında çalışılacak günler yeniden başladığında genel olarak performans artışlarının da yaşanması işten bile değil.

Yorumlar (0)