İş bulma garantili bölüm 30 öğrenci alacak!

Hacettepe Üniversitesi’nde açılan Türkiye’nin ilk yapay zekâ bölümü, bu sene YKS yerleştirme puanına göre 30 öğrenci alacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.07.2019, 17:03 20.07.2019, 01:26
İş bulma garantili bölüm 30 öğrenci alacak!

Yapay zekâ mühendisleri yetiştirmek için harekete geçen Hacettepe Üniversitesi, Türkiye’nin ilk Yapay Zekâ Mühendisliği bölümünü açtı. Mühendislik Fakültesi bünyesinde ayrı bir lisans programı olarak açılan bölüme bu yıl YKS yerleştirme puanına göre 30 öğrenci alınacak.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer ve öğretim üyesi Doç. Dr. Erkut Erdem, yeni açılan bölüme ilişkin soruları yanıtladı.

Haluk Özen, Türkiye’de 42 yıl önce Bilgisayar Mühendisliği bölümünün de ODTÜ ile birlikte Hacettepe Üniversitesi’nde ilk kez açıldığını anımsattı. 

Yapay Zekâ Mühendisliği bölümünden mezun olanların iş bulmakla ilgili bir kaygısı olmayacağını vurgulayan Özen, "Çünkü zaten bu alanda ihtiyaç var. Daha bölüm açılmadan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Kotil , 'Çok önemli bir adım. Direkt olarak burs veriyorum' dedi. TUSAŞ’ın 3. ve 4. sınıftan itibaren başarılı öğrencilere şu an için ayda 600 TL burs verdiği bir staj programı var. Bu program ilk kez yapay zekâ bölümüyle birinci sınıftan itibaren uygulanmış olacak. Puan sıralamasına göre ilk 15 öğrencimiz bu burstan yararlanabilecek.” ifadelerini kullandı. 

"Savunmada yapay zekânın önemi daha da artacak"

​Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer, bölümde 23 öğretim üyesinin ders vereceğini, seçmeli derslerde diğer fakültelerden de ilgili öğretim üyelerinin derslere girebileceğini ifade etti. 

Yapay zekâ alanında kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü sağlamayı hedeflediklerini aktaran Sezer, "Özellikle savunmada gelecek yıllarda yapay zekânın önemi daha da artacak. Bugün S-400’ü, F-35’i konuşuyoruz. Her ikisi de yapay zekâ ürünü. Savunmanın yanında sağlık, görüntüleme teknolojileri, oyun animasyon, kısaca veri sakladığınız ve biriktirdiğiniz her yer, yapay zekânın alanına giriyor." dedi. 

"Tüm temel bilimlere dokunan bir program olmasını hedefliyoruz"

Öğretim üyesi Doç. Dr. Erkut Erdem, veri anlamlandırma ile ilgili verilecek eğitimlerin önemine işaret etti. Verinin olduğu her yerde çözülmesi gereken bir sorunun mevcut olduğunu bildiren Erdem, "Günümüzde veri miktarı çok hızlı artıyor. YouTube’a saniyede 300 saat video yükleniyor. Bu verinin anlamlandırılması çok önemli. Bunu anlamlandırabilecek bir insan gücü var mı, yok. Yapay Zekâ Mühendisliği bölümünün tüm temel bilimlere dokunan bir program olmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

"Yapay zekâ Tıp Fakültesi müfredatına girecek"

Rektör Prof. Dr. Haluk Özen, ilk kez yapay zekâyı Tıp Fakültesi müfredatının dâhil edeceklerine dikkat çekerek, "Tıp öğrencisi, yapay zeka nedir, kendi mesleğinde nerelerde kullanılır bunları öğrenecek. Tıpta lisansüstü programlarda da bunu uygulayacağız. Yapay zekâ, geleceğin teknolojisi. Savunma, sağlık, oyun, yani verinin işlendiği her alanda karşımıza çıkacak. Buradan mezun edeceğimiz mühendislerle büyük bir ihtiyacı gidereceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)