IPTV’ye uluslararası polis operasyonu

IPTV'ye karşı, korsan yayıncılık yaptığı sebebiyle altı ülkenin polis kuvveti eş zamanlı operasyon düzenledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2019, 11:41 19.10.2019, 18:07
IPTV’ye uluslararası polis operasyonu

Geçtiğimiz Çarşamba günü sabahı, İtalya polisi, korsan yayıncılık sebebiyle IPTV’nin popüler yönetim sistem servisi ve IPTV’nin altyapısı olan Xtream-Codes yazılımına karşı; İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Yunanistan polisi eşzamanlı operasyonlar düzenlendi.

IPTV’nin korsan yayıncılığa izin veren sisteminin yasaları ihlâl ettiği ve korsan yayın pazarı oluşturması sebebiyle baskın yapıldığı ifadelerde yerini aldı.

IPTV yönetim yazılım sunucularına erişim kesildi

Yapılan operasyonların ardından 700 binden fazla kullanıcının IPTV platformuna erişimi engellendi ve IPTV yönetim yazılımı Xtream-Codes sunucularına erişim kesildi. IPTV’nin dünya çapında yaklaşık 50 milyon kullanıcısı ve yıllık kullanıcı sayısı yaklaşık 100 milyon avro var. Bu kullanıcıların yaklaşık 10 milyonunun Xtream-Codes servisine erişimleri kısıtlanmış durumunda olduğu belirtiliyor.

İllegal abonelikler takibe alındı

Avrupa birliği polis işbirliği organizasyonu olan EUROPOL ve AB üyesi ülkeler arasında yargısal işbirliği organizasyonu olan EUROJUST yetkilileri korsan yayınlara kayıtlı olan kullanıcıları ip adreslerinden teşhis ettiklerini ve yasal işlem başlatacaklarını belirttiler.

Türkiye’de en çok futbol maçı izlemek için kullanılıyor

Türkiye’de ücretli yayınla izlenebilen lig maçlarına ödeme yapmak istemeyenler, IPTV Xtream-Codes ile yapılan korsan yayınları daha düşük ücretler ödeyerek izleyebiliyorlar. Korsan yayınlar çoğunlukla Süper Lig maçlarını izlemek için kullanılıyor.

Erişim Türkiye’de de kısıtlandı

Yapılan büyük operasyondan sonra, erişim Türkiye’de kısıtlandı. Bunun üzerine, Türkiye’de korsan yayın yapan “hera iptv” gibi sunucular, Xtream’in en geç Salı günü tekrar faaliyete geçeceğini açıkladılar.

Korsan yayın engellenebilir mi?

Sosyal medyada konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. Gelinen bu teknolojik seviyede, bu tür yayınların önüne geçilemeyeceği tartışmalarda yerini buluyor. Önlemlerin sadece yasal yaptırımlarla alınmasına karşı VPN gibi teknolojilerin olduğu ve farklı IP(Internet Protocol)’ler göstererek kimliğin saklanabileceği, böylece korsan yayınların önüne geçilemeyeceği öngörülüyor.

Yorumlar (0)