IPTV’nin korsan yayınları çöküyor!

18 Eylülde IPTV’ye yapılan uluslararası polis operasyonlarının etkisiyle Xtream-Codes yönetim sisteminin bloke edilmesi Türkiye’deki korsan yayıncıları çökertti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.09.2019, 06:05 04.12.2019, 21:27
IPTV’nin korsan yayınları çöküyor!

18 Eylül Çarşamba gününün sabahında, İtalya polisi, korsan yayıncılık yaptığı sebebiyle IPTV’ye karşı operasyon düzenledi ve  IPTV'nin kalbi sayılabilecek Xtream-Codes yönetim sistemini bloke etti. Polis operasyonları, İtalya öncülüğünde ve İtalya ile eş zamanlı olarak EUROJUST (Avrupa Birliği Yargısal İş Birliği Ajansı) ve EUROPOL’un (Avrupa Polis Teşkilatı) desteğiyle Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Yunanistan’da da yapıldı ve yapılan uluslararası polis operasyonlarının ilk aşamasının neticesinde altı önemli IPTV yöneticisini tutuklandı.

IPTV’nin kalbi Xtream-Codes durdu

Avrupa Birliği’nin ciddi yaptırımlara tâbi tuttuğu korsan yayıncılık ciddiyetini IPTV'ye karşı düzenlenen polis baskınlarıyla kendini gösterdi. Önüne geçilemez gibi görülse de yıllık cirosu yaklaşık 100 milyon avro olan IPTV’nin kalbi Xtream-Codes adlı popüler yönetim sistemi yazılımı bloke edildi. Uluslararası polis baskınından sonra çalışmayan bu sistemin alternatifi olan IPTV sistemine gömülü ancak daha zayıf perfomansa sahip diğer IPTV yönetim sistemlerini kullanan korsan yayıncılar, IPTV’nin kalbi olan ve artık işlevi olmayan Xtream-Codes ile yapabildiği korsan yayın kalitesini artık kullanıcılarına sunamıyor.

IPTV korsan yayıncıları kan kaybediyor

Türkiye’nin resmi yaptırımları olsa da uluslararası IPTV baskınları henüz avrupadaki gibi bir yankı bulamadı. Uluslararası polis operasyonlarıyla IPTV ana yönetim sisteminin çökertilmesi, tüm dünyadaki Xtream-Codes yönetim sistemini kullanan korsan yayıncıların da zincirleme bir şekilde önünü kestiği gibi Türkiye’deki korsan yayıncıların da illegal kazançlarını bitirdi. Alternatif IPTV yönetim sistemleriyle yayın yapmaya çalışan korsan yayıncılar; bozulan, sürekli donuklaşan yayınlarının kalitesizliği nedeniyle birçok üyesini kaybetti ve yeni üye bulmakta zorlanıyor.

Korsan yayıncılar son çırpınışlarında bulunuyorlar

IPTV'nin Xtream-Codes yönetim sisteminin bu baskınlarla çöküşü tüm dünyada yankı buldu ve bunlardan en büyük zarar görenlerden biri de Türk korsan ve korsan olmayan yayıncılar oldu. IPTV'nin kalbi denebilecek Xtream-Codes yönetim sistemini kullanan korsan yayıncılar, uluslararası polis baskınlarının neticesinde iflas bayrağını çekmeden önce son çırpınışlarında bulunuyorlar.

Türk korsan yayıncılar üye kaybetmemek ve yeni üye kazanmak için kampanyalar düzenliyor

Panellerin kapanması sebebiyle, kullanıcılarına korsan yayın hizmetini Xtream-Codes yönetim sisteminin kalitesiyle veremeyen Vera IPTV, Hera IPTV gibi korsan yayıncılar sabit kullanıcılarını kaybetmemek için Twitter üzerinden paylaşımlarıyla zaman istiyor, indirimler yapıyor ve hatta ödedikleri ücretleri geri ödüyor. Çözüm üreteceklerini Twitter gibi kanallarla üye ve potansiyel üyelerine aktarıyorlar. İllegal kazançlarını kaybetmeye başlayan korsan yayıncılar, IPTV’ye yapılan uluslararası polis baskını öncesindeki ücretlerinin çok daha altında fiyat biçerek üyelerini elde tutmaya çalışıyor, yeni üyeler bulmaya çalışıyor ve hatta hediye IPTV panelleri teklif ediyorlar. Bu tür kampanyalar sosyal medya kullanıcıları arasında da tartışılıyor. Korsan yayıncıların indirim çağrıları, mağazalarını kapatmadan önce kalan ürünlerini çok ucuz fiyatlara satan patronlara benzetiliyor.

IPTV’de özgün yayıncılık yapanlar da kaybediyor

IPTV’de yalnızca korsan Süper Lig futbol maçları ya da korsan diziler yayınlanmıyor. Xtream-Codes yönetim sisteminin çöküşüyle özgün yayıncılık yapan kişi ya da kuruluşlar da kan kaybediyor.

Xtream-Codes’a alternatif yönetim sistemleri kuruluyor

IPTV’nin yüksek çözünürlükle yayın yapma şansı tanıyan güçlü yönetim sistemi Xtream-Codes’a alternatif yazılımların üretilmesinin önüne geçilemez. Ancak yeni bir yazılımın popülerleşmesi zaman alacağı ve korsan yayın kullanıcılarının bu tür panellere güvenini kaybettiği için bu tür bir oluşumun yayılmasının zaman alacağı düşünülüyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (33)
Cengiz 5 yıl önce
Habere bak. Daha bu gece derbiyi iptv den 4k izledim. 3000 kanalım var hepside aktif canım. İptv candır gerisi heyecan.
AHMET CEBE 5 yıl önce
atlasiptv den bende izledim 1080p ne kapanması
Jammy 5 yıl önce
Hangi iptv o
Murat 5 yıl önce
Beinsport 129 lira aylık
İptv yıllık 200 lira. İp tv kapansada genede bu rezil lig için bu parayı vermem
Can 5 yıl önce
Yaşasın IPTV yaşasın korsan yayıncılık sözün özü şudur: Dinsizin hakkından imansız gelir...
Ayar ahmet 5 yıl önce
Rusya alt yapılı coğu oyuzden biesey olacagını zannetmiyorum lig tv fiyatları düşmeli
xtream codes 5 yıl önce
bos bos haber yapmayın yakanda yine sizlerleyiz
Cihan clb 5 yıl önce
Serefsizler.ayda 140 liralık asıl dolandırıcı sahtekar olan dinsiz araplarami calisiyosunuz..
Tarkan 5 yıl önce
Cahil sen önce avrupada yaşa da öyle konuş
Cihan clb 5 yıl önce
Bırak hep aynı muhabbetler..kaynakmis..dün akşam gördük derbide kaynağı ..kaç yıldır ne değişti Avrupa'da sıfır lig desen kalite sıfır ..kaynak anca bjzi soyma politikasi..Avrupa'da asgari ücrete bak platform fiyatlarına bak liglerun kalitesine bak sonra yaz Tarik efendi..bende gidecem ruhsuz futbolcular gece barda yesin içsin diye 140 verecem.tsubasa izlerim daha iyi..
Tarkan 5 yıl önce
tff, türk takımlarını koruma maksadıyla, televizyon haklarını satma kararını aldığı, bu şekilde anadolu takımlarına maddi bir gelir sağlamayı planlamıştır. Bu plan çerçevesinde de bir ihale yapılıp yayıncı kuruluşa satılmıştır. Oradan edilen gelirle, anadolu takımları ayakta kalmaya, altyapılarını geliştirmeye devam etmektedir. Önce bunu bil, sonra da kul hakkı yemek haram, bunu da bil.
Oğuzhan 5 yıl önce
Ne kadar utanmaz adamlarsınız siz! Hırsızlık bu adamların yaptığı yayın. Sizin de ne kadar hoşunuza gidiyor hırsızlık. Siz 100 tlllik bir şeyi hırsıza çaldırıp 20 tl hırsızın eline veriyorsunuz, onu kullanıyorsunuz keyifle. Yazık ne kadar bozuk bi zihniyet. Yayın hakkı için milyar dolar yatırım yapan adamların senelik 200 tlye maçları yayınlamasını mı istiyorsunuz :)
Mehmet sözer 5 yıl önce
Yayınlar gitmedi diyen arkadaşlar yayınlar yavaş yavaş gitmeye başladı 3gunnsonra ağlamayın yeni abonelik yapmayın tecrübe ile sabittir...
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın