IPTV'ye korsan yayın engelleri

Geçtiğimiz hafta 6 Avrupa ülkesinde IPTV’nin Xtream merkezi sunucularına polis baskınları yapıldı ve birçok sunucu ve kullanıcı engellendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.09.2019, 13:24 27.09.2019, 23:19
IPTV'ye korsan yayın engelleri

Türkiye'de çoğunlukla süper lig futbol maçlarının illegal yollarla izlemek için kullanılan IPTV'ye 6 Avrupa ülkesinde yapılan polis baskını hakkında tartışmalar sürüyor. Bunun üzerine, IPTV'de korsan yayın kullanıcıları kullandıkları panellerde problem yaşıyorlar ve korsan yayıncılar da problemlerin çözümü için açıklamalarda bulunuyorlar.

Korsan yayıncı HERA IPTV'nin açıklamaları

Kullanıcılara maç yayını, şifreli kanalları çok daha ucuz ücretlerle illegal hizmet veren HERA IPTV Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Xtream panellerinin halen sistemde çalıştığını ancak bazı cihazlarda sorun çıkarabileceğini Twitter üzerinden açıkladı. Panellerde sorunların devam etmesi durumunda da hack panellerle devam edileceğini, sorunun bu şekilde kısa sürede çözüleceğini aktardı.

Hack panel nedir?

Polis baskınlarının beraberinde ilk önlem olarak alınan sunucular engellendi ve Xtream kodlarının bulunduğu sisteme el konuldu. Belli Xtream kodları engellendikten sonra bazı IPTV cihazlarında korsan yayın akışları kapandı ya da problemli çalışmaya başladı. HERA IPTV sunucusu illegal yayın yapmaktaki aracı cihazlardaki kodların, aktif kodlara göre tekrar entegre edileceği, yayın akışlarındaki sorunların bu şekilde ekarte edileceğini söyledi. Aktif kodlara göre entegre edilme süreci de Hack panel olarak adlandırılıyor.

IPTV yayın sorunları devam edecek mi?

EUROJUST (Avrupa Birliği Yargısal İş Birliği Ajansı) ve EUROPOL’un (Avrupa Polis Teşkilatı), Avrupa'daki yaptırım ve yasakların devam etmesinin diğer ülkelere de sıçraması öngörülüyor. Avrupa çıkışlı IPTV’nin Xtream sunucularının, yaptırımın uygulanmadığı başka ülkelere taşınması durumunda illegal yayın yapılmasının önüne geçilemeyeceği öngörülüyor.

Avrupa’da korsan yayın portallarının takipçileri yargıya taşınıyor

Avrupa ülkelerinde illegal yayın yapan IPTV portallarını kullananların ip adresleri üzerinden teşhis edilip yargılamalarına başlanmasının bölgede ciddi bir IPTV kullanıcısı kaybına neden olacağını öngörülüyor.

Türkiye'ye taşınacak mı?

Korsan yayın Türkiye'de de yasak ve ağır ceza yaptırımları var. 2018'in Aralık ayında Türkiye gündemine korsan yayınla düşen IPTV ile ilgili Ticaret Bakanlığı da açıklamada bulunulmuştu. Açıklamada, "Şifresiz, Sınırsız, Kesintisiz vaadiyle yayın yapan IP TV'lerden yayınları izinsiz ileten, usulüne uygun olmadan abonelik yapan ve bunun reklamını yapanlar hakkında Reklam Kurulu inceleme görevini yürütmeye devam edecektir" denilmiş ve 69 bin 086 TL cezai yaptırımda bulunulmuştu. Son gelişmelerin Türkiye'ye de sıçrayacağı ve yeniden gündem olacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (4)
Kadir 4 yıl önce
YAŞASIN HERA IPTV :)
Kadir 4 yıl önce
YAŞASIN HERA IPTV :)
kolacı 3 yıl önce
YAŞASIN HERA IPTV :)
Sucuk 2 yıl önce
hera reis robin hood gibi