iPhone 15 yaşında: Devrimsel cihazın tarihine ve geleceğine yolculuk

21’inci yüzyılın en etkili akıllı cihazlarından biri olan iPhone 15 yaşına girdi. İletişim kura ve günlük yaşam biçimimizi etkileyen bu cihazlar içinde bulunduğumuz yüzyılın en çok satılan cihazları arasında yer alırken Apple da bu ürünü sayesinde bir marka bağımlılığı oluşturdu. Peki, iPhone bu konuma nasıl geldi ve iPhone telefonları gelecekte ne tür yenilikler bekliyor? Hepsi ve daha fazlası haberin ayrıntısında yer alıyor…

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.07.2022, 18:14 09.07.2022, 18:21
iPhone 15 yaşında: Devrimsel cihazın tarihine ve geleceğine yolculuk

Apple'ın tartışmasız en iyi cihazlarından biri olan iPhone'u piyasaya sürmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Aradan geçen 15 yıllık süreçte teknoloji dünyasına benzer bir başarıyı yakalayan çok az ürün geldi. 2007 yılında kendisini uzun zamandır bekleyen bir kitleye sunulan iPhone, iletişim kurma ve hatta günlük yaşam biçimimizde büyük bir devrim yarattı.

Ayrıntılara ve stile önem vermek

iPhone 2007 yılının haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde ve kasım ayında ise altı ülkede daha piyasaya sürüldü. 1970'li yıllarda Mac bilgisayarların piyasaya sürülmesinden 2001 yılında satışa çıkarılan iPod cihazlarına kadar, Apple, kullanıcılarıyla nasıl etkileşim kurması ve bir ürünü piyasaya sürerken potansiyel müşterilerinin heyecanını nasıl arttırması gerektiği konusunda oldukça tecrübe kazandı. iPhone için yapılan ilk incelemelerde neredeyse tüm dünyada olumlu değerlendirmeler yapıldı ve Apple'ın ayrıntılara ve stile gösterdiği özen oldukça takdir gördü. O dönemde göze batan ve eleştirilen tek sorun ağ bağlantısıydı. Ancak bu sorun cihazın kendisinden ziyade telefon operatör ağlarındaki düşük hızlarla ilgili bir sorundu.

Geniş ekran devrimi

Kullanıcıların iPhone'un tasarımını takdir etmesi beklenmedik bir durum değildi. Apple telefonlarına gösterilen ilginin bir diğer nedeni de geniş ekranlı akıllı telefonlara yönelik artan taleplerdi. İnsanlar o yıllarda artık daha büyük ekranlı telefonlar kullanma eğilimi gösteriyordu. Nokia N95, aynı yıl piyasaya çıkan ve kullanıcıların beğenisini kazanan bir diğer telefondu.

iPhone dönemin teknolojisine göre oldukça gelişmişti

2007 yılında piyasaya sürülen iPhone cihazlarda Wi-Fi bağlantısı bulunuyordu. Öte yandan 2G EDGE bağlantısını destekleyen bu cihazlarda internet bağlantısı ile indirme hızları 500 Kbps hıza kadar ulaşıyordu. Bu indirme hızı bugün oldukça düşük gelse de dönemin şartları göz önüne alındığında oldukça iyiydi. İlk model iPhone cihazlar 4GB ve 8GB depolama alanlarına sahip modellerle sınırlıydı. Bu kapasiteler bugün mevcut olan 1 TB seçenekleriyle karşılaştırıldığında kulağa komik gelebilir, ancak o yıllarda çekilen medya içeriklerini depolamak için yeterliydi ve o zamanlar devrim niteliğindeydi.

Apple çok kuşaklı bir kullanıcı tabanı oluşturdu

2008 yılının temmuz ayında önemli ölçüde geliştirilmiş veri hızları ve Apple App Store'un eklenmesiyle iPhone 3G kullanıma sunuldu. Lansmanda paylaşılan bilgilere göre uygulama mağazasında yalnızca 500 uygulama yer almasına rağmen, bu yenilik telefon işlevselliğinde önemli bir gelişmeye neden oldu. Kullanıcılar 3G modeline büyük ilgi gösterince, yaklaşık bir yıl sonra yerini 3GS modeli aldı. Düzenli olarak yeni ürünleri piyasaya sürme alışkanlığı, Apple'ın başarısı için kritik bir öneme sahipti. Apple, düzenli güncellemeler yayınlayarak her yıl yeni sürümler için cihazlarını kullanmak isteyen ve kendisine şans veren kullanıcıları güvence altına almayı başardı. Ayrıca, eskiyen ürünler genellikle ailenin diğer üyelerine verildiği için iPhone cihazlar çok kuşaklı bir kullanıcı tabanı oluşturulmasına yardımcı oldu. Bu kullanıcı tabanı bugün de genişlemeye devam ediyor.

Mevcut teknolojilere yeni yaklaşımlar

iPhone ailesine, 15 yıllık geçmişi boyunca boyut, hız ve depolama alanında iyileştirmeler yapıldı. Yeni olarak adlandırılan özelliklerinden bazıları piyasada ilk defa kullanılan özellikler değildi, ancak Apple bunları kurucu Steve Jobs'un da dediği gibi "elverişli ve ergonomik" yollarla kullanıcılara sunmada oldukça profesyoneldi. Apple 2013 yılında iPhone 5S modeliyle kullanıcıların telefonlarının kilidini parmak iziyle açmalarına izin veren parmak izi özelliğini tanıttı. Bu özellik ilk olarak 2003 yılında Fujitsu F505i ile tanıtılmış olsa da, Apple iPhone 5S ile bu özelliğin kullanıldığı gelişmiş bir cihaz üretmiş oldu.

FaceID, kablosuz şarj ve kamera teknolojisi

2017 yılında piyasaya sürülen iPhone 8, Face ID özelliğini de beraberinde getirdi. Bu özelliğin o dönemde hâlâ zayıf yönleri vardı. Ancak en azından kameraya gösterilecek bir fotoğrafla kilidin açılmasına izin vermeyecek kadar da güvenliydi. Güvenliğin ötesinde, iPhone serisi ayrıca kamera teknolojisinde de her yıl geliştirmeler yaptı. 2007 yılında piyasaya sürülen ilk model 2 megapiksellik küçük bir kameraya sahipken, sonraki modellerde çözünürlük 12 megapiksele yükseltilmişti. Öte yandan bu cihazlarda piyasadaki birçok dijital kameraya rakip olan birden fazla lens bulunuyordu. Kablosuz şarj teknolojisi ise iPhone 8 ile tanıtıldı. 2017 yılında piyasaya sürülen iPhone X'in çerçevesiz tasarımı, aynı yıl Sharp Aquos S2 cihazında bulunan özellikler üzerine inşa edildi.

Son yıllarda gelen hamleler tartışma yarattı

Tüm bunlara rağmen, iPhone cihazlar tamamıyla sorunsuz cihazlar değildi. 2016 yılında iPhone 7'nin piyasaya sürülmesiyle telefondan standart 3,5 mm kulaklık girişi kaldırıldı ve çoğu kullanıcı bu durumdan rahatsız oldu. Başlangıçta müşterilere normal kulaklıklarını bağlamaları için bir dönüştürücü sağlanmış olsa da bu dönüştürücüler sadece iki yıl boyunca ücretsiz kaldı. Yeni cihazlarda müşterilerin bu dönüştürücüleri satın almaları gerekiyordu. Apple'ın bu hamleyi yapmasındaki bir neden de kulaklık kullanımında değişen alışkanlıklardı. 2016 yılında kablosuz kulaklık satışlarında ani bir artış olduğuna dair işaretler vardı. Apple aynı yıl kablosuz Bluetooth kulaklık olan AirPod'larını piyasaya sürdü.

Şarj başlıklarında alınan radikal kararlar

Benzer bir değişiklik 2020 yılında iPhone 12'nin piyasaya sürülmesiyle geldi. Apple, müşterilerin çok sayıda iPhone cihazı olduğunu iddia ederek ve doğayı korumak için teknolojik cihazları yeniden kullanma gündeminden yararlanmaya çalışarak yeni ürünlerinin kutusundan şarj cihazlarını çıkardı. Bunun yerine kullanıcılara bir şarj kablosu verildi, ancak bu şarj kablosu USB-C girişini lightning girişine çevirmeye yarıyordu. Oysa önceki iPhone şarj cihazlarında standart USB bağlantı girişi bulunuyordu. Yeni bağlantı kabloları eski modellere ait şarj başlıkları ile teknolojik yenilik olarak uyumlu değildi. Böylece, yeni model telefonunuzu şarj etmek için eski şarj başlığınızı ve yeni verilen dönüştürücüyü kullanabilirdiniz. Ancak bunu yapmanız durumunda düşük şarj hızlarıyla sınırlı kalıyordunuz.

iPhone’un geleceği

Apple satış ve üretim politikasını geçtiğimiz 15 yıl gibi devam ettirecekse, iPhone'un yıllık ürün sürümleriyle devam etmesi muhtemel görünüyor. Bu modeller muhtemelen hız, ağırlık, pil ömrü, kamera çözünürlüğü ve depolama kapasitesinde iyileştirmeler ile gelecek. Ancak, önümüzdeki birkaç yıl içinde çığır açacak yenilikler görmemiz pek olası gözükmüyor. En yeni iPhone cihazlar zaten oldukça gelişmiş mini bilgisayarlar olarak görülüyor. Bu da yapılacak geliştirmeler için sınırlı bir alan olduğu anlamına geliyor.

Apple şarj konusunda dayatmaları kabul etmiyor

En radikal değişikliklerden biri Avrupa Birliği'nin ısrarları sonrasında Apple'ın kendi cihazlarına özel olarak ürettiği lightning bağlantısından vazgeçip USB-C bağlantısına geçmesi olabilir. Bu hamle çoğu kişi tarafından olumlu bir hamle olarak kabul edilse de, Apple bu konuda henüz ikna olmadı. Apple konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Akıllı telefon şarj cihazlarının uyumlu hale getirilmesini zorunlu kılan düzenlemelerin yeniliği teşvik etmek yerine yenilikleri bastıracağına inanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Katlanabilir telefonlar ekran teknolojisinin gelişimine bağlı olacak

Ekran teknolojileri geliştikçe Apple son yıllarda daha çok telefonda görülen tamamen katlanabilir ekranlı kapaklı telefon tasarımına dönebilir. Samsung bu özelliği zaten kullanıma sundu ve katlanabilir telefonları oldukça olumlu yorumlar alıyor. Ancak Apple bu özelliğin ve özellikle de cam teknolojisinin iPhone kullanıcılarının beklentilerine uygun bir deneyim sunmaya yetecek kadar gelişmesini beklemeyi planlıyor. Önümüzdeki 15 yıl içinde iPhone'un nasıl görüneceği tahmin edilemese de güçlü marka bağlılığı sayesinde Apple ürünlerine olan talep muhtemelen hala yüksek olacak.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)