İnternetten alışverişte "Güven Damgası"

E-ticaret siteleri “güven damgası” alabilmek için yarışıyor. Güven damgası alan sitelerden yapılan alışverişler bakanlık güvencesinde olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2020, 14:35 08.01.2020, 14:59
İnternetten alışverişte "Güven Damgası"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, e-ticarette güven ortamının tesis edilmesiyle bakanlık Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile iş birliği yaparak güven damgası sistemini oluşturdu.

ETBİS devreye sokuldu

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinden elde edilen raporları değerlendirdi. Bakan Pekcan, tüketicilerin e-ticaret platformlarını neden tercih edilmediğini verilerle aktardı. Pekcan, tüketicilerin yüzde 45’inin e-ticaret sitelerindeki ödeme sistemlerine karşı duydukları güvensizlik; yüzde 27’sinin satış, iade ve şikâyetlerinin değerlendirilmesine ilişkin endişe nedeniyle tercih etmediklerini söyledi.

12 e-ticaret sitesine “Güven Damgası”

Elektronik ticaret verilerinin toplanmasına ilişkin uygulama 2 Ocak itibariyle devreye sokuldu. Pekcan, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) ilişkin ayrıntıların paylaşılacağını aktardı.

İlk defa e-ticarette güven damgası almaya hak kazanan 12 firma temsilcisine damga plaketleri Bakan Pekcan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından takdim edildi. Güven damgası alan siteler ise şöyle oldu:
 
E-PTT-AVM, Farmasi, Gittigidiyor, FlyPgs, Sahibinden.com, Modanisa.com, Sigortam.net, Arçelik, Beko, Migros, Sarar, Sefamerve.com

"Güven eksikliğini azaltacak bir uygulama"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu toplantıda şu sözleri kaydetti:

"E-ticareti kayıt altına alacak Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kuruldu. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu çıkarıldı ve TARES kuruldu. Ticaret sicili müdürlükleri, şirket kuruluşlarında tek temas noktası haline getirildi. Kare kodlu çek uygulaması devreye alındı. Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil Uygulaması başlatıldı. Lisanslı depoculuk sistemi hayata geçti, Ürün İhtisas Borsası kuruldu. Tüm bu yeniliklerin mimarı sayın bakanımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. E-ticaret büyüdükçe işletmelerin cirosu, tüketicilerin refahı artıyor. Yani tüketici de üretici de kazanıyor. Ama Türkiye, e-ticarette henüz yolun başında. 2019 yılında ülkemizdeki insanların sadece yüzde 34’ü internetten ürün ya da hizmet satın almış. AB ülkelerinde bu oran yüzde 70’in üzerinde. Toplam perakende içinde e-ticaretin payı Türkiye’de yüzde 5,3. AB’deyse bu oran ortalama yüzde 9 ve hızla artmaya devam ediyor. Türkiye’nin e-ticaret büyüklüğünde, gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatması için, yenilikçi uygulamalara ihtiyaç var. İşte güven damgası buna güzel bir örnek. İnternetten alışveriş yapmaya çekinen tüketicilerdeki güven eksikliğini azaltacak bir uygulama."

Yorumlar (0)