İnternette büyük operasyon! En büyüğü çökertildi…

Kripto para piyasasında gerçekleştirilen ödemelerin büyük çoğunluğuna hükmeden ve dünya genelinde 1 numaralı karanlık internet ağı olarak nitelendirilen ‘Hydra Market’, düzenlenen geniş çaplı operasyon sonucu başarıyla çökertildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2022, 11:54 10.04.2022, 09:17
İnternette büyük operasyon! En büyüğü çökertildi…

Karanlık internet ağı piyasasının en büyük aktörlerinden biri, bu hafta düzenlenen başarılı bir operasyonla çökertildi. Genellikle suç ve suç ile bağlantılı bir şekilde sağlanan ticaret sistemi ile ön plana çıkan oluşumlara, ‘Tor’ ve benzeri ağlar vasıtasıyla ulaşılabiliyor. 

Amerikan ve Alman polisleri ortak çalışma yürüttü

Küresel çapta uzun bir süredir çalışmalarına ve suç teşkil eden faaliyetlerine devam eden Hydra Market, Amerikalı ve Alman federal polislerinin gerçekleştirdiği ortak çalışma ile çökertildi. Çökertilen ağ bünyesinde yaklaşık olarak 17 milyon kişinin kullanıcı olarak yer aldığı öğrenildi. Karanlık internet ağında yer alan satıcı sayısı ise 19 bin olarak tahmin ediliyor. 


 

7 yılda 5.2 milyar doları aşkın bir kripto para ödemesi gerçekleştirilmiş

Yalnızca suçla bağlantılı ticaret amacıyla faaliyet göstermeyen Hydra Market, son zamanların en önemli yatırım araçları arasında gösterilen kripto para ticaretinde de aktif olarak yer alıyordu. Yapılan araştırmada Hydra Market’in bu ödemelerin yüzde 80’inine hükmettiği tespit edildi. Son 7 yıllık süreç baz alındığında ise 5.2 milyar doları aşkın bir meblağda kripto para ödemesinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Tamamlanan çalışmalar neticesinde sunucuların yanında keşfedilen 25 milyon dolarlık Bitcoin cüzdanlarına da el konuldu.  

Hydra Market operasyonunda bir numaralı şüpheli Rus Dmitry Pavlov

Gerçekleştirilen operasyon sonucunda, milyonlar kullanıcıyı bünyesinde bulunduran Hydra Market ile ilgili şüpheli olarak Rus Dmitry Pavlov ön plana çıkıyor. Ağ üzerinden kara para aklandığı ve bunun yanı sıra uyuşturucu ticaretinin de sıkça gerçekleştirildiği iddialar arasında bulunuyor. 

Çökertilen ağlar, hızlı bir şekilde yeniden oluşturularak kullanıcılarını bir araya getirebiliyor

Daha önce de çökertilen önemli ağlar, kısa sürede yeniden oluşturularak faaliyete tekrar başlamıştı. Bu konuda görüş belirten uzmanlar, bu tür karanlık ağlara talebin çok yoğun olduğunu ve bu sebeple bunların yeniden oluşturularak hizmet vermeye başlamasının zor olmadığını belirttiler. 

Yorumlar (0)