İnternet dünyasının en tehlikelisi: Trojan virüsü nedir?

Truva virüsü veya truva atı olarak isimlendirilen olarak da trojan virüsü, internet dünyası içerisinde bulunan en sinsi virüslerden bir tanesidir. Birçok kişi trojan virüsünü fark edemeden kendi isteğiyle bu virüsü bilgisayarına bulaştırabilir. Peki trojan virüsü nedir? Korunma ve kurtulma çeşitleri nelerdir? Bunlara daha detaylı bakalım.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.08.2022, 16:16 10.08.2022, 13:30
İnternet dünyasının en tehlikelisi: Trojan virüsü nedir?

Her zaman belirtmekte fayda var, internet birden fazla virüsü içerisinde barındıran bir dünya. Dokunduğunuz, tıkladığınız birçok şey elinizdekileri sizden çalmaya ve almaya çalışır. Kötü hedefleri olan virüsler, truva atları ve yazılımlar cihazlarınızın içine sızmak için an kollamaktadır. Truva virüsü veya truva atı şeklinde isimlendirilen trojan virüsü, cihazlarına girmesini en son istediğiniz virüstür, çünkü bu sinsi yazılım arka planınızda devamlı olarak çalışır.

Trojan virüsünün bilgisayara bulaştığı nasıl anlaşılır?

Trojan virüsü cihazınıza girdiği an hemen garip durumlar yaşanabilir de yaşanmayabilir de çünkü bu sinsi yazılımı bir hacker gerekli olduğu durumda kullanmak adına bilgisayarınıza yerleştirmiş olabilir. Sizde herhangi bir gariplik görmediğiniz için rahatlıkla kişisel bilgilerinizi sizden yavaş yavaş alan ve sizi kullanmaya başlayan virüsü kendi isteğinizle besliyor olabilirsiniz. Peki, bu truva atı virüsünden nasıl kurtulabiliriz? Korunmak ve tedbirler için alınması gereken yöntemleri ayrıntılı şekilde inceleyelim.

Trojan virüsü nedir?

Truva virüsü ya da truva atı şeklinde isimlendirilen trojan virüsü, diğer virüslere göre daha farklı hareket etmektedir. Cihazınıza giriş yaptığı anda hızlı bir şekilde virüs fark edilmeyebilir. Bilgisayarınızda görmeye başladığınız farklılıklar, kendiniz indirmediğiniz halde bulunan yazılımlar, elinizle gerçekleştirmediğiniz değişikler fark etmeye başladığınız an emin olmalısınız ki bilgisayarınızda bir trojan virüsü geziyor demektir.

Trojan virüsü adına diğer bildiğiniz virüs tanımlarını sağlamak her zaman için geçerli olmayacaktır, bu yazılım çok daha bir kötü bir amaca hizmet etmektedir. Çoğu zaman kullanmakta olduğunuz bilgisayara indirdiğiniz bir dosyanın içerisinde fark edilmeden geliverir. Cihazınıza ilk giriş yaptığı esnada belirli problemler çıkarabileceği sorunlar gibi sahibi olan hacker tarafından da faaliyete alınacağı güne kadar bir köşede saklanabilir. Daha öncesinde bahsettiğimiz gibi bu virüs oldukça sinsidir.

Trojan virüsü nasıl bulaşır?

  • Birden fazla insanın giriş yaptığı Wi-Fi ağlarından
  • Virüs bulunan internet sitelerinden
  • Gerçek olmayan mesajlardan
  • E-posta bağlantılarından ve eklerinden
  • Dosya aktarım siteleri üstünden indirdiğiniz eklentilerden

Aslında yoğunlukla kullanıcılar bu sinsi virüsü kendi elleriyle cihazlarına yüklerler ve yaptıklarının farkına bile varmazlar. Normalde binlerce dolar olan bir yazılımın bedava şekilde size verileceğine gerçekten inanmıyorsunuzdur. İndirme olasılığınız olsa bile yasadışı şekillerde indirme gerçekleştirmenize izin veren bu dosya paylaşım sitelerinin bu hizmetin yanına ek olarak virüs promosyonu vereceğini de aklınızdan çıkarmamalısınız.

Tanımadığınız ya da tanıdığınız insanlardan sizlere atılan e-postalar ve mesajlarda yer alan bağlantılar ile eklere tıklarken her zaman dikkatli olmalısınız. Gerçek kurum ve kişileri rahatlıkla taklit etmek ve bu tarzda paylaşımlar sağlamak oldukça yaygın olan bir dolandırıcılık eylemi. Size yollanan eki ya da bağlantıya tıklamadan önce gönderen kişilerle iletişime geçin ve dosyanın güvenilirliğini kontrol edin.

Asıl önemli olan hususlardan bir tanesi ise halka açık Wi-Fi ağları. Havalimanlarında, parklarda, kafelerde kısacası aklınıza gelen bütün halka açık alanlarda çok fazla karşılaştığımız bu çeşitte ağlar iyi bir düşünce ile insanlara sunulur. Fakat birçok insanın bağlanması güvenlik ağında büyük bir açığı ortaya çıkarmaktadır. Bu çeşitte bir ağa bağlanayım, mobil veriden kaçayım o şekilde rahatça video izlerim düşüncesine girdiğiniz her dakika büyük bir tehlike içerisinde olduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Trojan virüsü neler yapabilir?

  • Bütün kaynaklarınızı kullanır.
  • Sizin adınızla kimlik sahteciliği hareketlerinde bulunur.
  • Bilgisayarınıza çok fazla virüs içeren kötü amaçlı yazılımları indirir.
  • Bilgisayarınızın arka planında kripto para madenciliği sağlar.
  • Kişisel bilgilerinizin çoğunu çalar.
  • Cihazınızı ileriye dönük gerçekleştirilecek DDoS saldırısının askerlerinden birisi durumuna getirir.

Normal bir virüs cihazınıza giriş yaptığı dönem hızla ortalığa karışır, bu şekilde bir şeyler gerçekleştiğini rahatlıkla anlarsınız. Fakat cihazınıza bir trojan virüsü geldiğinde dikkat eden bir kişi değilseniz çoğunlukla bu durumu anlayabilmeniz oldukça uzun zamanı bulabilir.

Trojan virüsü girmiş olan bir bilgisayar kesinlikle teklemeye başlayacaktır. Birkaç şeyin normalden daha farklı gittiğini hızlı olmada da belli bir süre sonra anlamaya başlarsınız. Fakat gelecek dönemde oluşturulacak bir DDoS saldırısı için cihazınızın ön plana atılması planlanıyorsa çoğunlukla bu durumu fark etmeniz imkansız olacaktır. Bu sebepten dolayı her dönemde tedbiri elden bırakmamanız son derece önemlidir.

Trojan virüsü nasıl silinir?

Trojan sinsi ve pis amaçlı bir virüs olsa da bilgisayarından kovmanız son derece basittir, silin. Büyük olasılıkla bu virüsün bulaşma sebebi en son indirdiğiniz yazılım ya da dosyadır. Hemen o yazılımı ve dosyayı bularak bir daha geri dönülmeyecek şekilde silin.

Trojan virüsü bulunduran yazılım ya da dosya silme çalışması bizzat virüsün kendisince engellenebilir. Bu sebeple daha ilk olarak bilgisayarınızı güvenli modda başlatın. Bunun ardından sonra bütün yazılım ve dosyaları silerek cihazınızı tekrar başlatın.

İşlemi eğer elle silme şeklinde gerçekleştirmek istemiyorsanız bu çalışmayı sizin adınıza bir antivirüs programı da yapabilir. Elbette burada önemli olan konu bu virüsü tamamıyla silmek değil, bilgisayarınıza hiç giriş yapmamasını sağlamaktır.

Trojan virüsünden korunma yöntemleri nelerdir?

  • Asla ihmal etmemeniz gereken ilk konu gerçek ve güvenilir zamanlı olarak tarama gerçekleştiren bir antivirüs yazılımı kullanmanız olacaktır.
  • Mesajlarla ve e-posta yoluyla sizlere gönderilen bağlantı ile eklere tıklamadan önce mutlaka göndericiye ulaşın ve güvenilirliğini kontrol edin.
  • Birden fazla kişiye açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken VPN kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Önemli olan hesaplarınız adına hesap kurtarma gibi işlemlerin ne şekilde yapılacağını öğrenin.
  • Verilerinizi güvenilir olan bir bulut depolama sağlayıcısına yedekleyin.

Cihazınıza bir trojan virüsü giriş yaptıktan sonra belirli şeyleri sağlamak için olukça geç kalmış olabilirsiniz. Bu sebeple ilk olarak saydığımız bu tedbirleri aldığınızdan emin olun. Nasıl kendi sağlığınız için dikkat ediyorsanız dijital güvenliğiniz konusunda da dikkat etmeniz gerekmektedir. Yani hastalık vücuda girmeden önce iyi beslenmek gibi düşünülebilir.

İnternet aleminin en sinsisi olarak bilinen Trojan virüsü nedir? Trojan virüsü nasıl silinir? Bu soruların yanıtını merak edenler için cevaplayarak sinsi virüsten kurtulma ve korunma yöntemlerini de anlattık. Son bir uyarıda bulunarak kullanıcılara sağlıklı bilgisayarlar diliyoruz. İnternette gördüğünüz her şeye tıklamamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Yorumlar (0)