Instagram, şifre tuzaklarına karşı "güvenlik önlemleri kılavuzu" yayınladı

Son dönemlerde Instagram’da sık sık yaşanan şifre tuzakları ve hacklenme durumlarına karşı kullanıcılar devamlı olarak uyarılıyor. “Instagram size asla DM göndermez” konulu bir uyarı paylaşan uygulama ekibi, alınması gereken güvenlik önlemlerini sıraladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.11.2021, 11:31 03.11.2021, 09:07
Instagram, şifre tuzaklarına karşı "güvenlik önlemleri kılavuzu" yayınladı

Dünya genelinde 1 milyar kadar kullanıcısı olan Instagram, kullanıcıların son dönemlerde şikayet ettikleri DM (direct message – mesaj) yoluyla şifrelerinin kırılması durumlarına karşılık güvenlik önlemleri listesi yayınladı. Instagram yönetimi, kullanıcıların dikkatli olması gereken konular hakkında bazı ipuçlarını verdi. 

Instagram size asla DM yollamaz 

Kötü amaçlı kişiler, kullanıcıların hesaplarına ulaşmak için DM atarlar. Bu DM ile bir link paylaşırlar, kadın ve hayvan hakları için online anket yollarlar ya da sizin fotoğraflarınızın farklı sitelerde sergilendiğini söyleyebilirler. Ayrıca Instagram’dan size özel olarak mesaj yollanmış gibi bir metinle karşınıza çıkabilirler. Fakat Instagram, bunun için kullanıcılarına şu önerilerde bulunuyor: “Instagram size asla DM göndermez. Sizinle iletişime geçilmesi halinde e-postanızda bunu görebilirsiniz.” Uygulama, bu tarz sahtekarlıklara karşı insanları sık sık uyarmaktan geri kalmıyor fakat yine de bazı insanlar bu mesajlara inanarak gönderilen linklere tıklayabiliyor. Sonrasında ise hesaba giriş şanslarını tamamen kaybediyorlar.” 

Güvenlik kontrolü 

Instagram, hesapların güvende tutulması için en iyi özellik olan güvenlik kontrolü özelliğini uzun süredir sunuyor. Hesaba nereden ve ne zaman giriş yapıldığı, hangi cihazın kullanıldığı gibi durumlar buradan görülebiliyor. Giriş hareketlerini kontrol etmek, profil bilgilerini gözden geçirmek, hesap onayı istemek, telefon ve e-posta adresini doğrulamak gibi durumlar buradan yapılabilir. İletişim bilgilerini güncel tutmak, hesabın da güvende tutulması anlamına gelir. Hesabın çalınması durumunda da Instagram ile bu bilgileriniz üzerinden iletişime geçersiniz. 



İki faktörlü doğrulama 

Instagram hesaplarını ve şifreleri korumaya yönelik özel bir diğer güvenlik özelliği de iki faktörlü doğrulama. Kimlik doğrulamasını ayarladığınızda birisi bir cihaz üzerinden hesaba giriş yaptığında bildirim alırsınız. Instagram’da onaylanmayan bir cihaz üzerinden giriş yapılacak olduğunda ya telefon numarasına ya da e-posta adresine doğrulama bildirimi gelir veya önceden ayarladığınız özel giriş kodunu girmeniz gerekebilir.  

Giriş istekleri 
 

Instagram’da iki faktörlü doğrulamayı kullandığınızda bir kişi Instagram tarafından tanınmayan bir tarayıcı ya da cihazdan hesabınıza giriş yapmaya çalıştığında bildirim alırsınız. Hangi cihazdan, hangi tarih ve saatte ve nereden giriş yapıldığı gibi bilgileri burada bulabilirsiniz. Giriş isteklerini açtığınızda bu girişi onaylayabilir ya da reddedebilirsiniz. Yakın zamanda hesabınıza giren bir cihazı tanımıyorsanız o cihazdaki oturumunuzu sonlandırabilirsiniz.  

Şüpheli içerik ve hesapları bildirin 

Instagram’da kötü amaçlı içerikler ve hesaplar sık sık karşınıza çıkabilir. Önemli olan bu içerik ve hesapları şikayet etmeniz. Şikayetinizi inceleyen Instagram, bu içerik ve hesapları kaldırabilir. Instagram’ın dolandırıcılara karşı savaşını kolaylaştırmak için noter onayı olmadan yapılan çekiliş ve yarışmaları da şikayet edebilirsiniz.  

Her tarayıcıdan ve cihazdan giriş yapmayın 

Instagram’a giriş yapmak istediğinizde her tarayıcıyı ve cihazı kullanmayın. Bu durum, dolandırıcılara karşı hesabınızı açık bir hedef haline getirebilir. Ayrıca hesabınıza bağlı olarak çalışan ve gizli profil ve fotoğrafların görülmesini sağlayan uygulamaları da kullanmamanız öneriliyor. 

Yorumlar (0)