İnsansız hava aracı Aksungur ilk kez görüntülendi! Afet bölgelerinde görev alacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen ve geliştirilen AKSUNGUR insansız hava aracı Türkiye’nin havadaki güvenliğini sağlamasının yanı sıra yaptığı uzun süreli uçuşlar ve sistemine entegre olan birçok sistemle afet bölgelerinde de oldukça başarılı görevlere imza atıyor. Kendi alanının en iyileri arasında gösterilen AKSUNGUR’a eklenen yeni özellik sayesinde afet bölgelerinde haberleşme kesintisiz bir şekilde sağlanabiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.04.2022, 14:33
İnsansız hava aracı Aksungur ilk kez görüntülendi! Afet bölgelerinde görev alacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın talimatları ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen ve geliştirilen milli ve yerli insansız hava araçları ANKA ve AKSUNGUR Türkiye’nin havadaki gözü olarak görev alıyor. AKSUNGUR ve ANKA uzun süreli uçuşları ile ülkemizdeki güvenin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne verdiği desteğin yanı sıra afet alanlarında da önemli görevlere imza atıyor. AKSUNGUR’a eklenen baz istasyonu sayesinde bu araç afet bölgelerinde kesintisiz bir şekilde iletişimin kurulmasını sağlayacak. Öte yandan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine katıldıktan sonra denizde de oldukça başarılı görevlere imza atan ANKA ve AKSUNGUR yeni eklenen özelliklerle beraber bu alanda da Türk Kuvvetlerine destek vermeye devam ediyor. Son olarak ANKA aracına eklenen Sentetik Açıklıklı Radar sistemi sayesinde Rusya ve Ukrayna savaşında ortaya çıkan ve Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na doğru hareket eden mayınlar da başarı ile tespit edildi. Bu mayınların imha işlemleri SAM timleri tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

AKSUNGUR, ANKA’nın çift motorlu versiyonu

Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Yıldız, AKSUNGUR aracının ANKA altyapısının mirası üzerine geliştirilerek inşa edildiğini ve tek kontrol merkezinden iki aracın da kontrol edilebildiğini vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

AKSUNGUR, ANKA aracının çift motorlu hali diyebiliriz. ANKA’yı geliştirerek inşa ettik. Gövdeleri aynı. Dolayısı ile aynı kontrol merkezi üzerinden hem AKSUNGUR’u hem de ANKA’yı kontrol edebiliyoruz. Aynı personel ve yedek parçalarla birlikte her iki aracın da işletme ve idame faaliyetlerini yapabiliyoruz.

750 kiloluk faydalı yük kapasitesi

AKSUNGUR’da yer alan çift motor yardımı ile ANKA’da sadece daha uzun süre havada kalmayıp aynı zaman da daha fazla yük taşıyabildiğini de belirten Yıldız sözlerine şu şekilde devam etti:

ANKA’daki maksimum kalkış ağırlığı bin 700 kiloydu ancak AKSUNGUR’da motor sayısını artırarak bunu 3 bin 350 kiloya kadar çıkardık. ANKA 350 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesine sahipken bu değer AKSUNGUR’da 750 kilograma kadar çıktı. Bu kapasitenin de artması ile beraber KGK olarak bilinen kanatlı güdümlü ve TEBER-82 olarak bilinen lazer güdümlü mühimmatlar da taşınabiliyor. Bu mühimmatların taşınması görevini de artık AKSUNGUR üstlenmiş durumda.

Haberleşmenin kesilmemesini sağlayacak

AKSUNGUR’a eklenen baz istasyonu özelliği özellikle Orman Genel Müdürlüğü tarafından oldukça talep ediliyordu. Zira yangın bölgelerinde bazen iletişimde sorunlar yaşanabiliyor. Bu tür durumlarda bizim araçlarımız yangın komuta ve kontrol merkezine bilgi verecek hem de havadan görüntü desteği sağlayacak. Yangın önleme araçları üzerinde araç takip sistemler yer alıyor ve bunlar sürekli olarak GPS’e bağlanarak konumlarını merkez istasyonuna bildiriyorlar. Yerde yangını söndürmeye çalışan ekiplerin haberleşmesinde bazen aksaklıklar ortaya çıkabiliyor bu nedenle bu bölgelerde GSM şebekelerine ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışarak bu sistemi araçlarımıza entegre ettik. Umarım bundan sonraki zamanlarda sel, deprem, yangın gibi afet bölgelerinde GSM hizmetimiz ile birlikte haberleşmenin aksamamasını sağlayacağız.

Kendi alanının en iyilerinden biri

AKSUNGUR’un kendi alanında en iyi araçlardan biri olduğunu vurgulayan Yıldız açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Bu aracımız ANKA’dan farklı olarak havada daha fazla kalabiliyor. Prototip uçağımızla birlikte havada 50 saat kalmayı başardık. Prototip uçak ayrıca üzerinde deneme yanılma yaptığımız ve daha ağır olan bir uçak. Seri uçağımız ile bir dayanıklılık uçuşu yapmadık ama 60 saati bulabileceğimizi düşünüyoruz. Elimizde yer alan verilere göre 50 saat havada kalan uçaklar yere indiklerinde depolarında 10 saatlik daha yakıt kalıyor. Şu an Orta İrtifa Uzun Havada Kalış klasmanında bu araçlar bildiğimiz kadarıyla en iyisi. Tabii bilmediğimizi de bilemiyoruz çünkü herkes her şeyi söylemiyor. Stratejik sınıf araçlarda daha uzun sürede havada kalan uçaklar var.

Proje 2004 yılında başlatılmıştı

ANKA projesi oldukça eski bir proje. Savunma Sanayii Başkanlığı’nca 2004 yılında başlatıldı. 2010 senesinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2018 senesinde ise envantere girdi. ANKA insansız bir hava aracı. Ancak insansız olması pilotsuz olması anlamına gelmiyor. Bu araçların pilotları kontrol istasyonunda araçları uzaktan kontrol ediyorlar. Ancak araçlar tamamen otomatik olarak uçuş yapıyorlar. Uçağı şu anda yer alan pistten bırakıyoruz ve gidip görevini gerçekleştirerek geri geliyor. Burada pilot sadece uçağa ne yapacağını söylüyor.

Tarama ve gözetleme faaliyetlerinde de oldukça başarılı

ANKA insansız hava aracının yanında taşıdığı mühimmatlar sayesinde hedefleri imha edebilmesinin ve nokta atışı yapabilmesinin yanı sıra tarama ve gözetleme faaliyetlerinde de oldukça başarılı işler çıkardığını vurgulayan Yıldız son olarak geçtiğimiz günlerde de sık sık gündem olan Karadeniz’de sürüklenen mayınları tespit etmede kullanılan SAR sisteminden bahsetti. Yıldız şu ifadeleri kullandı:

Akıllı bomba olarak bilinen ROKETSAN tarafından üretilen MAM-L mühimmatlarını taşıyor ve bunlar arasından 6 tanesini takabiliyoruz. Bu mühimmatların başarısı gerçekleştirilen operasyonlar ile kanıtlanmış durumda ve noktasal olarak hedefleri vurabiliyorlar. Bu standart mühimmatların yanı sıra SAR radarları telsiz rölesi, geniş alan gözetleme kamerası, istihbarat ve sinyal yükleri gibi faydalı yükleri de aracımıza entegre etmiş durumdayız. Son olarak Karadeniz’de endişe yaratan mayınların tespiti için de bir test gerçekleştirdik ve bu testler de başarı le sonuçlandı. MİLSAR ve SARPER, METEKSAN ve ASELSAN tarafından yapılan iki farklı radar. Bu iki radarın da entegre işleminin ardından deniz yüzeyinde sürüklenen mayınları tespit etme başarısı gösterdik.

40 bin fite kadar uzun süreli operasyonlara katılabiliyor

750 kilogram faydalı ağırlık kapasitesine sahip ve 24 metre kanat açıklığı bulunan yerli ve milli insansız hava aracı AKSUNGUR gerçekleştirdiği uçuşlarla beraber havada uçuş rekorları kırıyor. AKSUNGUR’un denizde de etkin bir rol oynaması bekleniyor. AKSUNGUR’da bulunan iki adet turbo şarjlı motorlar 40 bin fite kadar uzun süreli operasyonlara katılmasına imkan veriyor. 2019 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren AKSUNGUR 2021 yılının bahar ayında görevlerine başlamıştı. AKSUNGUR bu günlerde ise bin saatlik hava uçuş süresini geride bıraktı. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz yıl Adana’da konuşlu olarak yangın gözetleme ve tespit çalışmalarına katılan AKSUNGUR aracından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da iki adet bulunuyor.

Yorumlar (0)