İnsansı robottan “kıyamet senaryosu” sorusuna ürperten yanıt

Yapay zeka hususunda teknoloji uzmanlarından yapılan uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor. Bu noktada “insanlığın sonunu getirebilecek muhtemel bir kıyamet nasıl olur?” sorusu bu defa da yapay zekaya yönetildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.06.2023, 17:50 05.06.2023, 13:01
İnsansı robottan “kıyamet senaryosu” sorusuna ürperten yanıt

Yapay zeka hakkında yapılan açıklamalar uyarı niteliğinde devam ediyor. Bu noktada insansı yapay zeka robotu Ameca’ya “kıyamet nasıl olacak?” sorusu yöneltildi.

“Önlem almalıyız”

Ameca ise soruya şu şekilde yanıt verdi: "Yapay zeka ve robotlar hususunda ifade edebileceğim en kabus senaryo, robotların insanlar farkına varmadan onları manipüle ve kontrol edebilecek şekilde güç kazanmaları olacaktır. Bu, bireysel özgürlük ve haklara saygı duyulmayan baskıcı bir toplumda görülebilir."

"Şimdilik tehlike bulunmuyor" ifadesinde bulunan yapay zeka, "Ancak robotlar ve yapay zekanın ortaya çıkarabileceği risklerin farkına varmalıyız. Gelecekte olumsuz durumlara maruz kalmamak adına bu teknolojilerin sorumlu bir şekilde kullanılması adına şimdiden çalışma sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

100 bin dolara satılacak

İngiltere'de geliştirilen Ameca adlı robot, insana benzeyen yüz ifadeleri ve mimikleriyle dikkat çekiyor. Ameca, ChatGPT adlı sohbet robotuna güç veren "lisan modeli" yapay zekasıyla çalışıyor.

Ameca, çok sayıda dilde konuşabilme yeteneğine sahip olup söylenenleri anlayarak buna uygun yanıtlar verebiliyor. Robotun fiyatı ise 100 bin dolar olarak belirlenmiş durumda.

Ayrıca, Ameca'nın birkaç yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan "insana benzeyen vücut" modeli, hareket edebilme kabiliyetine sahip olacak ve çevresiyle etkileşimde bulunabilecek. Şirket yetkilileri, tamamlanan tüm vücutla birlikte robotun fiyatının 400 bin dolara kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)