İnsanoğlunun 40 yılda dünyayı ne hale getirdiğini gösteren kareler!

NASA, İnsanoğlunun dünyayı nasıl mahvettiğini gözler önüne seren fotoğrafları paylaştı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2021, 13:22 07.01.2021, 10:46 Hanife
İnsanoğlunun 40 yılda dünyayı ne hale getirdiğini gösteren kareler!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA),  dünyayı hor bir şekilde kullanan insanoğlu nedeniyle yaşanan iklim değişikliklerinin gezegenimize yıkıcı etkisini ve Kovid-19 ile neler değiştiğini gösteren yüzlerce uydu görüntülerini yayınladı.



Kentleşme, iklim değişikliği, orman yangını…

'Images of Change” (Değişimin Görüntüleri)  olarak adlandırılan, uzaydan çekilen bir dizi fotoğraf, orman yangınları, iklim değişikliği, sel ve kentleşmenin gezegenimizin farklı bölgelerindeki etkisini gözler önüne seriyor.
Dünyanın yavaş yavaş yok oluşunu tüm çıplaklığıyla gösteriyor



500’den fazla fotoğraflardan oluşan koleksiyon, Sahra Çölü'ndeki kar yağışından Yeni Zelanda'da buzulların küçülmesine, Amazon’daki yangınlardan Kanada ve Sibirya’da eriyen buz dağlarına kadar geri dönülmeyecek kayıplara, dünyanın sürüklendiği yok oluşu tüm çıplaklığıyla gösteriyor.



NASA yaptığı açıklamada, korkutan karelerin yarısının iklim değişikliği ve insan faaliyetlerinden kaynaklı olayların meydana gelmeden önce, diğer bir yarısının ise yakın zamanda çekildiğini belirtti. Bazı kareler 40 yıllık bir zaman dilimini gösterirken bazıları da bir hafta içerisindeki değişimi içeriyor. 

‘Böyle giderse kuzey kutbu yok olacak’

Bu görüntüler arasında 1984 ve 2020'de çekilen Arktik deniz buzu fotoğraflarında, 36 yıl içerisinde donmuş bölgedeki buzulların büyük ölçüde eridiği görülüyor. NASA’da çalışan bilim insanı Joey Comiso’nun tahminlerine göre, buzulların bu hızda küçülmeye devam etmesi durumda Kuzey Kutbu'ndaki yaz deniz buzunun, bu yüzyılda tamamen yok olacak.



Diğer yandan, Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi (NSIDC) araştırmacıları, 42 yıllık uydu kayıtları tarihinde, en düşük ikinci Kuzey Kutbu deniz buzu alanının 2020 yılında kaydedildiğini belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan NSIDC'nin Direktörü Mark Serreze, Kuzey Kutbu deniz buzu için en düşük seviye 2012 yılında görüldüğünü belirterek, buzun yazın küçüldüğünü ancak, aynı zamanda da inceldiğini söyledi. Serreze, yok olma eğiliminin artarak devam ettiğini belirterek, son on yılda deniz buzunun yüzde 12’si kaybedildiğini söyledi.

Kovid-19 uydudan izlendi

Koronavirüs pandemisinin etkilerini, 2020 yılının başından itibaren almaya başlayan NASA, salgının başlangıç yeri olan Çin’in Wuhan kentinde trafik seviyesinde büyük bir düşüş olduğunu gösteren kereleri de yayınladı.



Yayınlanan diğer karelerde ise iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, İzlanda'daki Ok Buzulu'nun tamamen eridiği, Arjantin'deki yangınların sonucunu ve Pakistan'da muson selini gösteriyor.

İşte dünyayı değiştiren o çarpıcı olayların uydu görüntüleri...














 

Yorumlar (0)