İnsanlar üzerinde çip denemeleri: E-posta gönderdiler, tweet attılar

Avustralya'dan sonra ABD'de de gerçekleştirilen insanlı "çip deneylerinde", araştırmada yer alan deneklerin bazıları e-posta yollayıp, yalnızca düşünce gücüyle yazı yazmaya başlarken, bir ALS hastası ise tweet attı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.05.2022, 08:51 09.05.2022, 14:58
İnsanlar üzerinde çip denemeleri: E-posta gönderdiler, tweet attılar

Teknolojinin insanla ne derece bütünleşebileceği ile ilgili sınırları zorlayan tezler, hayal olmaktan çıkıyor.

İsveç'te "çipli hayat" başladı

Son olarak İsveç'te, deri altında konumlanan çiplere yönelik ilgi günden güne artıyor. Geçtiğimiz sene ülke genelinde çip kullananların sayısı 3 bine yaklaşırken, bu rakam günümüzde 4 binlere ulaşmış durumda.

Pirinç tanesi büyüklüğe sahip olan ve deri altına konumlanan çipler aracılığıyla insanlar; kimlik kartı, kredi kartı, anahtarlık taşımak durumunda kalmıyor. Öte yandan bu çiplerle tren bileti de alınabiliyor.

Musk'ın maymun ve domuz deneyleri kısmen başarılı

SpaceX, Twitter ve Tesla’nın sahibi olarak bilinen Elon Musk'ın, insan vücuduna çip takmak hedefiyle maymunlar ve domuzlar üzerindeki deneylerin bir üst seviyesine geçildi.

Avustralya'dan sonra ABD'de başlayan deneylerde, beyne takılacak olan bir çip aracılığıyla felçli hastaların yalnızca düşünerek birçok şey yapabilmesi hedefleniyor.

‘Denekler tweet attı, düşünerek e-posta gönderdi’

Avustralyalı Synchron firması tarafından üretilen çipin denemelerinde, denekler bilgisayardan e-posta yollayabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Bazıları ise düşüncelerini yazı olarak ifade edebiliyor.

Avustralya'daki bir ALS hastası, daha önce beynine yerleştirilen çip aracılığıyla yalnızca düşünerek tweet attı.

ABD'de felçli hastaların denemelerine geçildi

İnsan denemeleri bu sefer ABD’ye taşındı. New York’ta bulunan bir hastada deneme çalışmalarına geçildi. Geliştirilen çip, felçli hastalara destek olmayı hedefliyor.

İnsanlı testlerinin başarılı olması halinde cihazın, ABD Gıda ve İlaç Dairesi onayına gönderilmesi mümkün olacak.

Süreç planlandığı gibi gelişirse, cihazın birkaç yılda piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)