İnsan hareketlerini en iyi taklit eden robot: Ameca

İngiltere'de bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilen Ameca adlı robotun komutlarla yaptığı mimikleri ve vücut hareketleri görenleri hayrete düşürüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.12.2021, 11:06 Hanife
İnsan hareketlerini en iyi taklit eden robot: Ameca

Çığır açan bir gelişme orak tanımlanan insansı robot Ameca, şimdiye kadar yapılan robotlar arasında insan mimik ve hareketlerini en iyi taklit edebilen robot oldu.

İngiltere merkezli bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilen yeni insansı robot Ameca dünyaya tanıtıldı.



Bazı özellikleri açıklanmayan yeni robot Ameca'nın en dikkat çeken yanı ise jest ve mimiklerinin aşırı gerçekçi olması oldu.



Bağımsız aksiyon alamıyor

İnsansı vücut hareketleri yapabilen Ameca, bir insan gibi gülüyor, şaşırıyor, kendi hareketlerini dikkatlice inceleyebiliyor. Ama komut almadan kendi kendine aksiyona geçemiyor.



Bu zamana kadarki insansı özellikleri en iyi yansıtan robot olma iddiasını taşıyan robot Ameca, 2022 yılında ABD'de düzenlenecek olan bir teknoloji fuarında ilk kez sergilenecek.



Görenlere "I Robot" filmini hatırlattı

İnsansı robot Ameca'nın fiziksel özellikleri ve hareketleri, Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı Isaac Asimov'un da kitabından esinlenen, Will Smith'in başrol oynadığı 2004 yapımı “I Robot” filmini akıllara getirdi.



2035 yılındaki dünyayı anlatan “I Robot” filminde robotlar, toplumda büyük rol oynamaya başlamıştır. Bu dönemde robot fobisi olan Chicago Polis Ofisi'nden Del Spooner için hayat gittikçe zorlaşır. Bir gün üstlendiği bir cinayet davasında, katilin bir robot olmasından şüphelenilmesiyle işler değişir.



Isaac Asimov’un meşhur Robot Kanunları

İnsanlığın kendi elleriyle yaptığı teknolojinin kontrolden çıkabileceğini ve bunu önlemek için bazı kuralların olması gerektiğini anlatan Isaac Asimov,  kitabında yer verdiği meşhur Robot Kanunları şöyle:



Robotların Birinci Kanunu: Bir robot insanı incitemez ya da bir eylemsizlik yoluyla bir insanın zarar görmesine izin veremez. 

Robotların İkinci Kanunu: Robotlar,  insanlar tarafından verilen emre birinci kural ile çelişki olmadığı takdirde itaat etmek zorundadır. 

Robotların Üçüncü Kanunu: Robotlar, birinci ya da ikinci kanunla çakışmadığı takdirde kendi varlıklarını korumak zorundadır. 

Yorumlar (0)