İmam Hatipli öğrenciler elektrikli araba üretti, Elon Musk'ın Tesla'sına rakip çıktı

Erzurum’da Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, yerli imkanlarla elektrikli bir araba üretti. Üretilen bu yerli elektrikli araç Elon Musk’ın Tesla’sına rakip oldu. 50 kilometreye kadar tam şarj ile gidebilen araç, Erzurum halkının yoğun ilgisini çekti. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.08.2021, 12:41 01.09.2021, 09:16
İmam Hatipli öğrenciler elektrikli araba üretti, Elon Musk'ın Tesla'sına rakip çıktı

Erzurum Yakutiye İmam Hatip Lisesi Öğrencileri, TEKNOFEST yarışları kapsamında elektrikli bir araba üretti.

"50 kilometreye kadar gidebiliyor"

5 ay gibi kısa bir süre içinde ürettikleri elektrikli araba 50 km hıza ulaşarak, 50 km mesafeye gidebiliyor. Liseli öğrenciler tarafından yerli imkanlarla tasarlanan araç, 6 saatte şarj olabiliyor. Erzurumlu vatandaşların ilgisini çeken ve 31 Ağustos-5 Eylül arası Kocaeli’de gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST yarışlarında ‘Dadaş’ adlı araç Erzurum’u temsil edecek. 

Öğrencileri ile birlikte elektrikli araç ürettiklerini ifade eden Proje Koordinatörü ve Yakutiye İmam Hatip Lisesi Fizik Öğretmeni Fatih Toprak, şu açıklamaları yaptı:

“Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak TEKNOFEST yarışlarına katılmak amacıyla elektrikli bir araç yaptık. Önceleri üniversiteler arasında gerçekleştiriliyordu. Bu yıl ilk kez liseler arası yapılacak. Biz de aracımızı bu yarışa tasarlayarak katıldık. 31 Ağustos-5 Eylül arasında yarışa katılacağız. Bu bir süre ya da hız yarışı değil bütünüyle enerji verimliliği ile ilgili bir yarışma. Aracımız 50 km mesafeye kadar gidebiliyor. 50 km hıza çıkabiliyor ve 6 saatte şarj olabiliyor. Bütün çalışmalarımız ve tasarımlarımız bu yönde oldu. 9 kişilik bir takımla aracımızı hazırladık. İlk olarak gelişme raporu hazırladık. Bu raporda tekerlekleri, aracın rengi dahil olmak üzere bütün gereksinimlerini belirledik. Pandemi döneminde gerçekleşti bu süreç ve bizi etkiledi. Sokağa çıkma yasağı vardı ve çocukları çıkartamıyorduk. 5-6 aylık bir süre içinde aracımızı tamamladık. Kocaeli’de bizimle birlikte yarışacak 40’a yakın lise var. Önceleri üniversite düzeyi vardı fakat lise seviyesinde Erzurum’da ilk biziz. Bu anlamda örnek olacağımızı düşünüyorum” 

“Lisemiz bizi çok gururlandırdı”

Yarışma kapsamında aracı tasarladıklarını ifade eden Yakutiye İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Yasin, “İlk başta gelişme raporunu hazırladık. Bu raporda bütün tasarımlarımızı gerçekleştirdik. Daha sonra TEKNOFEST’in bize verdiği destekle üretim aşamasına geçtik. Üretimde ilk başta şaseyi tasarladık. Ardından gerekli parçaları üreterek arabamızı hazırladık” sözlerini kullandı. 

Bütün liselere İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak destek verdiklerini ve üretilen araç sebebiyle çok gurur duyduğunu ifade eden Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erzurum’da ERBAP olarak bilinen ‘Erzurum Başarıyı Artırma Programı’nı uyguluyoruz. Bu program kapsamındaki amaçlarımızdan birisi çağın gerektirdiği donanım ve bilgileri kazandırmak. Amacımız çerçevesinde Erzurum’daki bütün okullarımızda proje tabanlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biz de desteklerimizi sunuyoruz. Ürettiği araba ile Yakutiye İmam Hatip Lisemiz bizi çok gururlandırdı. Bütünüyle kendilerinin kendi imkanlarıyla tasarladıkları ve ürettikleri elektrikli aracımız. Bugün bu aracımızı halkımıza tanıtıyoruz. Öğrencilerimiz umarız yarışmalarda derece kazanacaklar”

Yorumlar (0)