İlk uzay turistleri dünyaya döndü

Üç gün önce Dünya yörüngesinden çıkan ve çevresinde seyahate eden ilk uzay turistleri, SpaceX'in Dragon kapsülüyle dünyaya başarılı bir şekilde dönüş yaptı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.09.2021, 10:56 Hanife
İlk uzay turistleri dünyaya döndü

15 Eylül’de Dünya yörüngesine gönderilen milyarder iş insanı Jared Isaacman, eski savaş pilotu Christopher Sembroski, sağlık çalışanı Hayley Arceneaux ve jeoloji profesörü Sian Proctor, Dragon kapsülüyle paraşüt yardımıyla okyanusa başarılı bir iniş gerçekleştirdi

Astronot olmayan uzay turistlerini, kapsülden arama-kurtarma ekipleri çıkardı.

"Inspiration4" adı verilen uçuşun masrafları Jared Isaacman tarafından karşılandı ve uçuş otomatik pilot tarafından gerçekleştirildi.

Uzay seyahattin de yolcular, 3 gün boyunca dünyayı uzaydan görmeyi deneyimledi.



"Daha yeni başlıyoruz"

Inspiration4 görevine liderlik eden Jared Isaacman, yeryüzüne inişin ardından yaptığı açıklamada SpaceX'e teşekkürlerini ileterek, “Bu bizim için harika bir yolculuktu ve daha yeni başlıyoruz!" ifadelerine yer verdi. Bunun üzerine SpaceX'in sahibi milyarder iş insanı Elon Mask da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Tebrikler Inspiration4" notunu düştü.



Dikkat çeken isimler

İçinde astronot bulunmayan bir roketi fırlatmayı başaran SpaceX, uzay turizmi için önemli bir adım olarak görülen Inspiration4 uçuşunda, sivil mürettebatı ile de dikkat çekti.

Uçuşun finansmanını üstlenen ve yolculara liderlik eden 38 yaşındaki milyarder iş insanı Jared Isaacman'a 2009 yılında NASA tarafından yapılan astronot seçmelerinde 47 finalist arasında yer alan fakat sonunda ajansa katılmaya hak kazanamayan 51 yaşındaki fen bilimleri eğitmeni Sian Proctor, doktor asistanı olan ve daha önce kanseri yenen 29 yaşındaki Hayley Arceneaux ve Lockheed Martin'de veri mühendisi olan 42 yaşındaki Christopher Sembroski eşlik etti.

Daha önceki uçuş denemeleri

11 Temmuz'da İngiliz iş adamı Sir Richard Branson’ın şirketi Virgin Galactic'in geliştirdiği araçla uzayın başladığı nokta olarak kabul edilen yerden 100 kilometre mesafeye seyahat etmişti.



Daha sonra ise 20 Temmuz'da Amazon'un kurucusu Jeff Bezos’ın şirketi Blue Origin'in geliştirdiği bir başka uzay aracıyla 106 kilometre yüksekliğe çıkarak uzay seyahatini gerçekleştirmişti.


 

Yorumlar (0)