İlk milli helikopter motorunda son adımlar

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Hedefimiz 2023 yılı içinde TEI-TS1400 motorunun tüm testleri başarılı bir şekilde geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden insanlı uçuş belgesini almasıdır." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2022, 01:31
İlk milli helikopter motorunda son adımlar

TUSAŞ Genel Müdürü Akşit, basın mensuplarına, üretilen ilk yerli genel amaç helikopteri Gökbey'e kuvvet verecek olan TEI-TS1400 motorunun TEI'de çalışan Türk teknisyenlerinin ve mühendislerinin ürünü olduğunu dile getirdi.

"2023 bitmeden insanlı uçuş yapmak istiyoruz"

TEI-TS1400'ün bazı testlerden geçtiğine işaret eden Akşit, şu ifadeleri kullandı:

"İlerleyen günlerde daha zorlu testler yapacağız. Testlerin akabinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden insanlı uçuş için izin bekliyor olacağız. İnsanlı test uçuşumuz Gökbey'de başlayacak. Motor halihazırda helikopteri kaldıracak gücü üretebiliyor. Hedefimiz 2023 yılı içinde TEI-TS1400 motorunun tüm testleri başarılı bir şekilde geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden insanlı uçuş belgesini almasıdır. 2023 sona ermeden milli helikopterimizle insanlı uçuş yapmayı amaçlıyoruz."

"İlk denemede başardık"

Akşit, söz konusu helikopterin dişli kutusunu Alp Havacılık'ın yaptığını ifade etti.

Alp Havacılık'ın bu hususta çok deneyimli olduğunu belirten Akşit, "Gökbey'in en kritik alt sistemini oluşturan dişli kutusu için onların kapısını çaldık. Dişli kutusunu ülkemizde tamamen yerli ve özgün bir şekilde ortaklaşa geliştirdik." dedi. 

Dişli kutusunun uluslararası standartlarda ürettiğinin altını çizen Akşit, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Dişli kutu sayesinde motorumuz devamlı olarak güç sağlayabilir duruma geldi. Bunu ilk denemede başarmak çok kıymetli. Maksimum değer olan 1400 beygiri geçmeyi başardık."

Yorumlar (0)