İlk kez bir bebek gezegenin doğumu gözlemlendi!

Bilim insanları, Güneş sistemine göre daha genç bir sistemde bulunan bir yıldızın yörüngesindeki bebek bir gezegeninin oluşumunu görüntüledi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2020, 12:12
İlk kez bir bebek gezegenin doğumu gözlemlendi!

Bilim insanları, Şili'de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) VLT teleskobu ile yeni bir bebek gezegenin doğuşunu görüntülemeyi başardı. 

Dünya'dan 520 ışık yılı uzaklıkta bulunan genç yıldız AB Aurigae'nin etrafındaki bebek gezegenin doğuşuna ilişkin fotoğraflar paylaşıldı.

Çok Büyük Teleskop (VLT) ile ortaya çıkarılan görüntülerde, AB Aurigae'nin etrafında dönen yoğun bir toz ve gaz diskinin içinde spiral bir yapının olduğu belirlendi. 

Gök bilimciler, söz konusu spirallerin, bebek gezegenlerin doğuşunun bir belirtisi olduğunu kaydetti. 

Fransa'da bulunan Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı'ndan Anne Dutrey, bu görüntünün, gezegen oluşumunun teorik modellerinden beklenen bir sonuç olduğuna dikkat çekti. 

"Çok genç sistemleri gözlemlemek gerekiyor"

Çalışmayı gerçekleştiren Anthony Boccaletti, ''Şimdiye kadar binlerce dış gezegen tanımlandı. Ancak bu gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında çok az şey biliniyor. Gezegenlerin oluşma anını yakalayabilmemiz için çok genç sistemleri gözlemlemek gerekiyor." diye konuştu. 

Araştırmacılar, yeni görüntülerin, bir bebek gezegeninin varlığına ilişkin ilk doğrudan kanıt olabileceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)