İlk defa başarı gösteren HIV tedavisi

HIV'e ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hastalıklı genin kesilip yerine sağlıklı gen yerleştiren teknik CRISPR-Cas9.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.09.2019, 11:40 18.09.2019, 20:26
İlk defa başarı gösteren HIV tedavisi

27 yaşındaki Çin’li genç bir adam, üç yıl önce AIDS ile enfekte olduğunu öğrendikten iki hafta sonra aynı zamanda kan kanseri olduğunu da öğrenmişti. Bilim insanları yeni geliştirilen bir yöntemin uygulamak için teklifte bulunmuştu. Genç adama CRISPR-Cas9 yöntemini kullanarak kemik iliği nakli yapma teklifinde bulunan bilim insanları, HIV ile enfekte bir kişinin hücrelerine erişmek için kullanılan proteini üreten CCR5 geninden arındırılarak geliştirilen teknik olan CRISPR-Cas9 ile ilk defa HIV tedavisinde kullanılmıştı.

Deneysel tedavinin başlangıcından 19 ay sonra, 2017’nin yazında, Çin’li hasta kan kanseri tedavisinde tam remisyon sağlamıştı ancak kemik iliğinin CCR5 geninin yalnızca yüzde 5 ile 8 arasındaki bölümüne bağlantı sağlayabilmişlerdi. CCR5 genine ulaşıma olan düşük seviyeden dolayı tedaviden nispeten hafif etki alınabilmişti.

CRISPR-Cas9 nedir?

CRISPR-Cas9 tekniği ilk defa 2011 yılında ortaya atıldı. Bu yöntemle bilim insanları istedikleri DNA bölgesini kesebiliyor. DNA’da oluşmuş mutasyonu teşhis edip, bu teknikle DNA’nın o kısmını kesebiliyor ve sağlıklı DNA parçasını yerleştirebiliyor. Bu yöntem; kanser tedavisi, HIV+, Huntington, kas distrofisi, körlük, kronik ağrılar ve lyme gibi hastalıklarda kullanılacak.

Pennsylvania Üniversitesi’nde CRISPR tekniği geliştiriliyor

Pennsylvania Üniversitesi’nin CRISPR ile . HIV ile enfekte olan ve farklı kanser türünden olan hastalarla CRISPR tedavisi test edilecek ve geliştirilecek.

CRISPR tedavisi maymunlarda ve farelerde işe yaradı

Tedavi edilen hayvanların SIV DNA’sı CRISPR yöntemiyle kesildi. Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde retrovirolog olan John Coffin, “Veriler daha önce görülenden çok daha güçlü etkiler gösteriyor, bu yüzden doğru yönde bir adım atıldığını düşünüyoruz.”  diyerek çalışmaların geliştiğini belirtti.

Birçok bilim insanının çalışmakta olduğu CRISPR adlı genetik mühendisliği teknolojisinin birçok alanda kullanıma gireceği öngörülüyor ve CRISPR ilaç şirketlerinden oldukça büyük miktarlarda yatırım alıyor.

Ebedi gençlik ve ölümsüzlük gibi tartışmaların odağı CRISPR

CRISPR teknolojisinin hastalıklara neden olan genleri yok edebildiği gibi, yaşlanmaya neden olan genleri de etkisiz hale getirebileceği tartışmaları sürüyor. Yakın gelecekte de CRISPR teknolojisinin çokça duyulacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)