İlk çiftçiler ne zaman ortaya çıktı? Türkiye’nin tarihi rolü de incelendi

İsviçre’de yer alan Bern Üniversitesi bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre dünyadaki ilk çiftçilerin günümüzden 12 bin 900 yıl önce ortaya çıktıkları belirlendi. Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Avusturya, Sırbistan ve Almanya da dahil olmak üzere farklı bölgelerde ele geçirilen insanların iskeletlerinden elde edilen bulgulara göre ilk çiftçiler iklim değişikliği nedeniyle bir araya gelen iki avcı-toplayıcı grubun karışımından bir araya geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.05.2022, 11:56
İlk çiftçiler ne zaman ortaya çıktı? Türkiye’nin tarihi rolü de incelendi

İsviçre’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre dünya üzerindeki ilk çiftçilik faaliyetleri günümüzden 12 bin 900 yıl önce gerçekleştirildi. Bern Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Avusturya, Sırbistan ve Almanya da dahil olmak üzere farklı bölgelerde ele geçirilen insanların iskeletlerinden elde edilen kemik örnekleri incelendi. Alınan kemiklerden genom analizleri yapıldı.

Asya’dan çıkarak Avrupa’ya doğru yayıldı

Yapılan araştırmaya göre günümüzden 12 bin 900 yıl önce iklim değişikliği sebebiyle karşı karşıya gelen iki avcı toplayıcının karışımından çiftçilerin ortaya çıktığı belirlendi. Yapılan araştırmalarda ayrıca ilk çiftçilerin Asya’dan çıkarak Avrupa’ya doğru yayıldığı da tespit edildi. Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan araştırmaların başyazarlarından olan Nina Marchi Anadolu ve Avrupa’daki ilk çiftçilerin Yakın Doğu ve Avrupa’daki avcı-toplayıcı grupların arasından çıktığının anlaşıldığını ifade etti.

Genomik verilere yapılan yatırımın önemi

Tarih öncesinden kalan iskeletlerden elde edilen bulgulara göre ilk çiftçilerin batı Asya’da yer alan Anadolu’da yer alan avcı-toplayıcı topluluklardan ortaya çıktığı belirlendi. Araştırmacılar bu araştırmayı gerçekleştirirken eski iskeletlerin genomlarını birden çok dizinlediği derin dizinleme olarak da bilinen bir tekniği kullandılar. Bern Üniversitesi'nden çalışma yazarı Laurent Excoffier ise şu açıklamalarda bulundu:

Genişlemeler, nüfus farklılaşması ve daha önce gerçekleştirilmesi mümkün olmayan karışım tarihleri ile birlikte bu toplulukların demografik tarihi hakkında çok fazla ayrıntı elde ediyoruz. bu çalışma tarih öncesi insanların yaşayışı hakkında oldukça değerli bilgiler verse de bence gösterdiği daha önemli şey de genomik verilere yatırım yapmanın oldukça önemli olduğu.

Yorumlar (0)