İklim değişikliği milyonları işsiz bırakacak

Uluslararası Çalışma Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle artacak sıcaklıkların 80 milyon istihdama mâl olacağını duyurdu. İklim değişikliğinin zaten mevcut olan ekonomik eşitsizliği de artıracağı ileri sürülüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.07.2019, 09:50 02.07.2019, 09:52
İklim değişikliği milyonları işsiz bırakacak

İklim değişikliğinin neden olduğu yüksek sıcaklıkların 2030 yılına kadar dünya ekonomisinin verimliliğini olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), söz konusu kaybın yaklaşık 80 milyon tam gün istihdama karşılık geleceğini bildirdi.

ILO raporuna göre, gelecek 10 yıl içinde toplam çalışma saatleri dünya çapında yüzde 2,2 oranında azalacak ve bu gelişmeden en fazla tarım ve inşaat sektörleri etkilenecek.

Uzmanlar, gayri safi küresel hasılanın bu süre içinde 2 trilyon 400 milyar dolar azalarak yüzde 1,4 oranında gerileyebileceğine ve bu verilerin 'muhafazakâr bir tahmin' olduğuna dikkat çekiyorlar. Raporu hazırlayan ekip, tahmini verilerin hesaplanmasında küresel ısınmanın 21. yüzyılın sonuna kadar sadece 1,5 derece ile sınırlı kalacağının tahmin edildiğini belirtiyor. 

Sıcaklık artışının ekonomi için dramatik sonuçları olacak

Raporu hazırlayan uzmanlardan Catherine Saget, en iyimser tahmine göre bile, sıcakların artmasının işverenler ve çalışanlar için, yerel ekonomi ve hatta dünya ekonomisi için dramatik sonuçları olacağını söylüyor. Bu olumsuz gelişmelerden en fazla, günümüzde 940 milyon kişinin çalıştığı tarım sektörünün etkilenecegine işaret edilen rapora göre, 2030 yılına kadar azalacak çalışma saatlerinin yaklaşık yüzde 60'ının bu sektörde olacağı, inşaat sektöründeki kaybın ise yüzde 19'a ulaşacağı kaydediliyor.

Sıcaklıkların zaten yüksek olduğu Batı Afrika ve Güney Asya'da iklim değişikliğinin iş dünyasına etkisinin daha da fazla hissedileceğine işaret edilen raporda, dünyanın en yoksul bölgelerinde yaşayan insanların bu gelişme nedeniyle en büyük ekonomik kayba maruz kalacak kesim olduğu belirtiliyor. Raporda, buna bağlı olarak iklim değişikliğinin zaten mevcut olan ekonomik eşitsizliği güçlendireceği bildiriliyor. 
 

Yorumlar (0)