İki gezegen, 21 Aralık'ta birleşecek!

İki gezegen, 21 Aralık 2020 tarihinde birleşecek. Söz konusu gezegenlerin, Satürn ile Jüpiter olduğu öğrenildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.11.2020, 14:05
İki gezegen, 21 Aralık'ta birleşecek!

Her sene 21 Aralık'ta Kuzey Yarımküre'de en uzun gecenin yaşandığı biliniyor. Fakat 21 Aralık, bu kez sadece "en uzun gecenin yaşanması" dolayısıyla değil, "yüzyıllar sonra ilk kez meydana gelecek bir gelişmeye tanıklık edecek olması" dolayısıyla önem taşıyor. 

Satürn ile Jüpiter'in, 21 Aralık 2020 tarihinde günbatımının ardından birleşeceği öğrenildi. Orta Çağ'dan beri ilk kez yaşanacak olayda, Satürn ile Jüpiter'in çift bir gezegen şeklinde görüneceği ifade edildi. 

"En yakın hizalama 1226'da oldu"

Rice Üniversitesi'nden Patrick Hartigan, söz konusu gelişmeye ilişkin açıklamada bulundu. Satürn ile Jüpiter'in çok nadir olarak aynı hizaya geldiğine dikkat çeken Hartigan, iki gezegen arasında en yakın hizalamanın 4 Mart 1226'da meydana geldiğini belirtti. 

"2080'i beklemeleri gerekiyor"

Hartigan, Satürn ile Jüpiter'i gece saatlerinde gökyüzünde bu derece yakın ve yüksekte görmeye hevesli olan kişilerin, 15 Mart 2080 tarihini beklemelerinin şart olduğunu söyledi.

Satürn ile Jüpiter'in, 2080 senesinden 2400 senesine kadar bu şekilde yakınlaşmayacağı öğrenildi. 

Uyduları da görülebilecek

Bilim insanları, oldukça nadir meydana gelen bu gelişmenin, dünya genelinde teleskoplar vasıtasıyla seyredilebileceğini ifade ediyor. İki gezegenin bazı uydularının da söz konusu olay sırasında görülebileceği belirtiliyor.

Gezegenlere meraklı olan kişilerin, 21 Aralık 2020 tarihinde günbatımının ardından gökyüzüne bakmaları gerekiyor.  

Yorumlar (0)