İHA ve SİHA’dan sonra şimdi sahne sırası DİHA’da

Baykar Teknoloji, Bayraktar DİHA aracının test uçuşlarına başladıklarını duyurdu. Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi (Bayraktar DİHA), istihbarat ve keşif faaliyetlerini gerçekleştirecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.04.2022, 13:02 20.04.2022, 13:07
İHA ve SİHA’dan sonra şimdi sahne sırası DİHA’da

Baykar Teknoloji, milli ve yerli imkanlarla geliştirilen yeni aracı paylaştı. Bayraktar DİHA (Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi) ismi verilen aracın test uçuşu görüntüleri paylaşıldı. İstihbarat ve keşif görevleri için faaliyet sağlayacak olan Bayraktar DİHA, otonom iniş ve kalkış, otomatik seyir uçuşu ve yarı otonom seyir uçuşu gerçekleştirebiliyor. 



Seri üretimler 2022’de olacak

Şirketten aktarılan bilgiye göre Bayraktar DİHA’nın seri üretimi ve teslimatları 2022 senesi içinde yapılacak. Havalanmasının ardından yalnızca yakıt motorunu aktif ederek çalışan DİHA, elektrikli motoruyla kalkış yaptıktan sonra da bu görevini devam ettirecek. Seyir uçuşu moduna geçmesinin ardından da statüsünü bozmadan uçuşuna devam edecek olan araç, havadaki görevini tamamlamasının ardından 3 farklı opsiyon ile karaya iniş yapacak. 



DİHA, 12 saat havada kalabiliyor

Bayraktar DİHA, içten yanmalı motoru ve üzerindeki alternatör sayesinde bataryalarını kendi kendine şarj edebilecek. DİHA’nın dikey iniş, paraşütlü iniş ve gövde üzerine iniş olmak üzere 3 farklı opsiyonu bulunuyor. Araç, havada 12 saat boyunca kalabiliyor. İlk kez 2019 senesinde Baykar Savunma tarafından ismi duyurulan aracın bir tür taktik İHA hava aracı olduğu belirtilmiş ve 2021 senesinde TEKNOFEST’te ilk kez halka açılmıştı.



Bayraktar DİHA’nın teknik özellikleri

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, Bayraktar DİHA’nın özelliklerini şu şekilde anlatmıştı: “Aracın faydalı yük kapasitesi 5 kilogram. Üzerinde termal kamera, gündüz kamerası, mesafe ölçer ve lazer işaretleyici bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde Bayraktar DİHA, karadaki birliklerle koordine olabiliyor. 50 kilogramlık kalkış ağırlığı olan DİHA, 20x20 metrelik bir alana dikey şekilde inebiliyor ve bu kadar küçük yerden dikey şekilde kalkabiliyor. 9 bin feet irtifası bulunan hava aracı 15 bin feetlik mesafeye kadar çıkabiliyor. 45-50 knot arasında seyreden Bayraktar DİHA, hareketli platformlara da iniş yapabiliyor ve hareketli platformlardan kalkabiliyor. Faydalı yük taşınımı ise operasyonlara göre değişiklik gösteriyor.”



Yorumlar (0)