İHA teknolojine yeni iş gücünde İHAMER desteği…

THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, İnsansız Hava Aracı teknolojisinde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetişmesini sağlamak maksadı ile kurulmuş olan İHAMER’in bünyesinde çok sayıda Ar-Ge projesinin sürdüğünü aktardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.02.2022, 17:29 15.02.2022, 09:01 Hanife
İHA teknolojine yeni iş gücünde İHAMER desteği…

THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, THK İnsansız Hava Aracı AR-GE Merkezi’nin 2013 senesinde kurulduğunu fakat altyapısı tamamlanmadığından aktif olmadığını kaydetti.

Hava araçları odak noktası olacak şekilde insansız sistemler alanında faaliyetlerini sürdüren İHAMER’in fiziki altyapı ve laboratuvar teknik desteğinin son 1 sene içinde yapıldığını kaydeden Kaya, “300 metrekarelik alan içerisine kurulmuş olan İHAMER öğrencilerimizin kullanımına sunuldu. Lisans ve doktora öğrencileri burada projelerini hayata geçirme fırsatı elde etti.” dedi.

Kaya, İHA’ların sivil, askeri ve bilimsel amaçlı olarak profesyonel kullanımlarının tüm dünyada ve Türkiye’de hızla arttığına işaret ederek, bundan dolayı gelecek senelerde bu konunun daha da önem kazanacağını ifade etti.



İHAMER’in bünyesinde öğrencilerin ve akademik personelin araştırmalarına test olanakları, altyapı ve teknik eğitim sağlamakla destek sunduklarını söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“İnsansız Hava Aracı teknolojisinin üretim, tasarım, operasyon, bakım ve pilotaj gibi pozisyonlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesini sağlamak maksadıyla İHAMER’in bünyesinde pek çok Ar-GE projesi devam ediyor. Döner Rotom Otonom Drone ve Sürü Drone, VTOL Simülasyon, Yapan Sabit Kanat İHA, Dikey İniş ve Kalkış, Sabit Kanat Jet Motor İHA projesiyle öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin iş birliğinde yürütülmektedir. Bu Ar-GE projeleri neticesinde öğrencilerimizin yurt dışında ve yurt dışında birçok yarışmaya katılımını sağlıyoruz.



“Öğrenciler tez çalışmalarını gerçekleştirirken İHAMER ile yakın bir iş birliği yapıyor”

Abdullah Kaya, THK Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün bünyesinde ülkemizde bir ilk olan “insansız ve otonom sistem mühendisliği yüksek lisans programı”nın savunma sanayinin ihtiyaç ve taleplerinin doğrultusunda açıldığını kaydetti.

Kaya, lisansüstü öğrencileriyle özellikle bu bölümde yer alan öğrencilerin tez ve araştırma çalışmalarını İHAMER ile yakın iş birliği çerçevesinde yürütmeleri için gerekli olan altyapı ve planlamaya ilişkin çalışmaların Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 

Mezunların bu seneki iş birliği dahilinde uygulamalı ve teorik eğitimle İHA sektöründe uzmanlaşıp kendilerini ileri bir teknoloji alanında konumlandırabileceklerini söyleyen Kaya, sektörün gelişmesine de böylece katkı sağlayabileceklerini söyledi.

İHAMER bünyesinde İnsansız Hava Aracı bakım onarım ve test hizmetleri, kompozit tasarım ve üretimi, gövde tasarım ve modellemeyle motor itki analizi hizmetlerinin verildiğini söyleyen Kaya, vizyonlarının yakın gelecek içerisinde geliştirecek oldukları İHA’ların hassas tarım uygulamaları, rüzgar türbini muayene ve kontrolü, haritacılık, kargo, 3 boyutlu şehir modellerinin oluşturulması, inşaat, kentsel dönüşüm, hava fotoğrafçılığı, yangın söndürme uygulamaları, arama kurtarma, ürün rekolte takibi, ilaçlama, gibi uygulamalarda etkili bir şekilde kullanılması olduğunun altını çizdi.



“Öğrencilerin teknolojik bilgi seviyelerini yükseltmeyi hedefliyoruz”

İHAMER Müdürü Mesut Latifi’yse Ar-Ge projelerinin yaşama geçirilmesi amacıyla kurulmuş olan merkezde projelerin tanımlanıp lisans ve lisans üstü öğrencilerin teknolojik bilgi seviyelerini yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.



“İHA’ların uçuş süresini uzatmayı amaçlıyoruz”

THK Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi olan Rabia Tuana Atak ise 5 kişilik kurdukları ekiple Teknofest’te yapılan hibrit sistemle İHA’ların pil süresini ve uçuş süresini uzatmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)