İHA, SİHA, DİHA derken şimdi de VİHA…

Türk savunma sanayisi tarafından üretilen onlarca insansız hava aracı türleri arasına yakın zamanda Alpagu da giriyor. Kargu’dan sonra Türkiye’nin ikinci kamikaze İHA’sı Alpagu muhteşem özellikleriyle düşmana korku salıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.06.2020, 10:52 25.06.2020, 11:04

Tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Türk savunma sanayisinin son dönemde en dikkat çeken ürünlerinden biri de "kamikaze drone"lar oldu. Türkiye’nin ilk kamikaze İHA’sı olan Kargu dünya savunma sektörünün gündeminden düşmeden Türkiye ikincisini ve çok daha gelişmişi olanını üretti: Alpagu.

kamikaze drone alpagu

"Kamikaze drone" olarak bilinen vurucu insansız hava araçlarından (VİHA) ilki olan Kargu’yu Türkiye’ye kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, kamikaze drone teknolojisinde Kargu’nun çok daha gelişmişini üreterek VİHA’ların kullanım alanlarını ve yeteneklerini artırdı.

kamikaze drone alpagu

Bir taraftan Kargu’nun üretimine ve güvenlik güçlerine teslimatlarına devam eden STM, ihtiyaçlar doğrultusunda bu kez de Alpagu’yu geliştirdi. Alpagu özellikle meskûn mahal operasyonlarında keşif, gözetleme ve imha görevlerini yürütebilecek, görevin iptal edilmesi gerekiyorsa anında kamikaze dalış iptal edilebilecek. Üstelik Alpagu tahribat gücüyle de dikkat çekiyor.

kamikaze drone alpagu

Muharebe sahasında boy gösteren Kargu'ya kısa zaman sonra Alpagu’nun da eşlik etmesi bekleniyor. Kargu hâlihazırda güvenlik güçleri tarafından tercih edilen ve devamı istenen bir kamikaze drone olurken, kimi zamanlar ise bazı ek özelliklere ihtiyaç duyuluyor. Bu iki ayrı ihtiyaç, hem Kargu’nun hem de Alpagu’nun kullanımını gerekli kılıyor. Kargu’ya göre Alpagu daha hafif, dalış hızı daha yüksek, düşük radar kesit alanı ve sürati bulunuyor, yüksek değerli ya da önemli hedeflere noktasal tahribat yaratabiliyor. Üstelik hedefin vurulmasından vazgeçilmesi durumunda “mermi namludan çıktı artık” denilmiyor ve görev iptali yapılabiliyor.

kamikaze drone alpagu

Dünyada 2 benzeri var ama çok geri…

Alpagu'nun benzeri dünyada sadece iki ülkede bulunuyor ancak kıyaslama yapıldığında diğer 2 platform Alpagu’nun hızına, gücüne ve teknik özelliklerine yetişemiyor.

Bir asker tarafından kolaylıkla taşınabilen Alpagu, boyutunun küçüklüğüne ve ağırlığının düşük olmasına rağmen üzerinde hedefini etkisiz hale getirebilecek büyüklükte patlayıcı taşıyor ve çok uzak mesafelerde görev yapabiliyor.

kamikaze drone alpagu

Yapay zekâ ve görüntü işleme yetenekleri, sessizliği, taşıdığı patlayıcıyı hedefe nokta atış ulaştırma kabiliyetleriyle sürpriz etki yaratıyor ve operasyonel üstünlük kazandırıyor.

Sahada yoğun testlere devam eden STM, Alpagu’nun Lançerden fırlatma, uçuş, hedefe isabet etme ve etkisiz hale getirme kabiliyetlerini test ediyor.

kamikaze drone alpagu

Şu ana kadar yapılan tüm testlerde 10 puan alan Alpagu’nun nihai testleri çok kısa süre sonra bitiyor. Alpagu’nun yılsonuna doğru Alpagu'nun Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine sokulması planlanıyor.

Sürü olarak kullanılabilme imkânı da veren Alpagu, farklı platformlara entegre olabiliyor. Bu yönüyle de dünyada iki ülkede bulunan kamikaze drone’lardan bariz bir şekilde ayrılıyor.

kamikaze drone alpagu

Zırhlı araçlar ve İHA'lardan da fırlatılabilecek

Alpagu, tek bir asker tarafından kullanılabildiği gibi, zırhlı araçlar üzerinden, çoklu lançerlerden hatta İHA’lardan da atılabilecek. Alpagu'nun, Bayraktar Akıncı Taarruzi İHA, Anka gibi silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) atılacak versiyonları da geliştirilecek.

kamikaze drone alpagu

Kargu ve Alpagu’dan sonrası da gelecek

STM'nin gündeminde Kargu ve Alpagu'dan sonra daha büyük, daha fazla patlayıcı taşıyabilen, daha uzun menzilli, daha hızlı, daha etkili, tahribat gücü daha yüksek versiyonlar var. STM’nin hedefi 10 kilogramın üzerinde ve daha büyük hedeflere angaje olabilen platformlar üretebilmek.

kamikaze drone alpagu

Farklı kamikaze drone’lar aynı sürüde görev yapacak

Alpagu, uzaktan algılama, görüntü işleme ve takip yeteneğine sahip bir başka STM ürünü olan Togan gibi İHA platformlarına entegre edilebilecek.

Kargu'lar üzerinde sürü harekâtı yeteneği geliştiren STM, ilerleyen dönemde Alpagu ve Kargu'nun aynı sürüde, farklı görev tipleri için kullanılabildiği bir kullanım konseptini uygulamaya koyacak.

kamikaze drone alpagu

Türkiye'nin ürettiği insansız hava aracı türleri

Tüm dünyanın gündeminde olan Türk savunma sanayisinde öne çıkan onlarca insansız hava aracı bulunuyor. Vatandaşın büyük bölümünün ismini bile duymadığı çoğu İHA türleri hâlihazırda güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor.

Millî Savunma Sanayinden çıkan diğer insansız hava araçları şöyle:

Altınay Albatros Kargo İHA,

Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA),

Cezeri Uçan Araba (yapım aşamasında),

SALGUR VİHA (Vurucu Mikro Drone),

SONGAR Silahlı Drone Sistemi, 

ANKA AKSUNGUR İHA, 

ARI-1T Döner Kanatlı Mini İnsansız Uçan Sistem, 

AKINCI Taarruzi İHA, 

Çağatay VTOL İHA, 

Tepegöz Kablolu Çok Rotorlu İHA, 

Kamikaze Drone ALPAGU 2, 

VESTEL KARAYEL-SU İnsansız Hava Aracı, 

Silahlı Vestel Karayel İHA, 

ANKA-I Elektronik Harp ve İstihbarat İHA, 

Anka Blok A İHA, 

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli (YFYK) İHA, 

ASELSAN KARAGÖZ Karagöz Balonlu Gözetleme Sistemi, 

STM Kargu Döner Kanatlı Kamikaze Drone, 

Baykar Malazgirt Mini İnsansız Helikopter Sistemi, 

Umay-VTOL İHA, 

XQ-06 Fi Dolanan Mühimmat Kamikaze İHA, 

ALTINAY Çok Rotorlu İHA (İHA-Drone), 

Tai R-300 R-iha Rotorlu İHA, 

Bayraktar Tb2 İnsansız Hava Aracı.

Yorumlar (0)