İddialı aşı adayı Kayseri'de ilk gönüllüye uygulandı

Covid-19'a karşı Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen "ERUCOV-VAC" isimli aşı adayının ilk dozu, bir gönüllü üzerinde uygulandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.11.2020, 13:32
İddialı aşı adayı Kayseri'de ilk gönüllüye uygulandı

ERÜ'de (Erciyes Üniversitesi) Covid-19'a (yeni tip koronavvirüs) karşı geliştirilen ERUCOV-VAC isimli aşı adayının ilk dozunun bir gönüllü üzerinde uygulandığı bildirildi. Aday aşı ERUCOV-VAC'ın uygulanması için Nazif Durna isimli genç gönüllü oldu.

Erciyes Üniversitesi Covid-19 (yeni tip koronavirüs) aşı çalışmalarında önemli bir aşamaya geldi. Covid-19’a karşı yüzde 100 yerli ve millî olarak ERAGEM'den (Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi) geliştirilen ve Koçak Farma’da GMP şartlarında üretilip Sağlık Bakanlığınca desteklenen inaktif aşı adayı ERUCOV-VAC'ın Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları tamamlandı. İnaktif aşı adayı ERUCOV-VAC için etik kuruldan alınan izin ve Sağlık Bakanlığından alınan onaydan sonra Erciyes Üniversitesi'ne bağlı İKUM'da (İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi) ilk dozu Nazif Durna isimli bir gönüllü gence uygulanarak Faz 1 çalışmalarının startı verildi.

Aday aşının uygulamasına gönüllü katılan Nazif Durna, bilimsel bir çalışmaya destek vermekten ötürü mutlu olduğunu belirterek, insanlara umut olmayı arzu ettiğini söyledi.

ERAGEM tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen inaktif aşı adayı ERUCOV-VAC'ın periklinik çalışmalarının sonlandığını belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Faz 1 çalışmalarının da 2021 yılının Ocak ayı başlarında tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Erciyes Üniversitesince yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen inaktif aday aşısı ERUCOV-VAC 18-55 yaş aralığında, sağlığı yerinde olan ve daha önce yeni tip koronavirüs salgınında enfekte olmamış 44 gönüllüye yapılacak.

Aşı gönüllülere 21 gün arayla 2 kez uygulanacak. Aday aşı ERUCOV-VAC'ın Faz 1 çalışması 5 Ocak 2021 tarihinde bitirilecek. Faz 1 çalışmasının başarılı olması durumunda 2021 yılının Ocak ayı içinde Faz 2 çalışmalarına başlanacak.

Yorumlar (0)