'Hubble', yeni fotoğrafıyla bilim dünyasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi

Hubble Uzay Teleskobu'ndan dünyaya gelen yeni bir fotoğrafta karanlık maddelerle dolu olduğu düşünülen bir galaksi fotoğraflandı. Karanlık maddelere ilişkin bilim dünyasında çok az bilgiye sahibiz. Hubble'ın bu ve benzeri gözlemlerinin karanlık maddelerin yapısını ve galaksilere etkilerini anlamada büyük bir önemi olacağı düşünülüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.09.2020, 01:25
'Hubble', yeni fotoğrafıyla bilim dünyasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi

1990 senesinde görevine başlayan Hubble Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerine ışık tutmayı sürdürüyor.

Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelen yeni bir görüntü, göründüğünden çok daha fazlası olabilme ihtimali olan bir galaksiyi işaret ediyor. NGC 5585 adındaki bir yapı, görünüş olarak sarmal bir galaksiyi andırsa da içinde karanlık bir maddeyi arındırdığı tahmin ediliyor.

Büyük Ayı takımyıldızında bulunan yapı, aslında pek çok açıdan sarmal bir galaksiye benziyor.

Galaksinin içinde karanlık madde yer alıyor olabilir

Bu galaksinin en tuhaf tarafı onu oluşturan maddelerde gizli. Galakside yer alan yıldızlar, gaz ve toz, toplam kütlenin sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor. bu ise galaksinin çok fazla sayıda karanlık madde içerdiğine işaret ediyor.

Bilim insanları tarafından yayınlanmış olan bir paylaşımda, "Galaksinin yıldız diski toplamda 35 bin ışık yılı uzaklığında geniş bir alana yayılıyor. NGC 5585, benzer boyut ve şekildeki galaksilerle karşılaştırıldığı zaman oldukça farklı bir bileşime ev sahipliği yapıyor. Bu yapı, galaksinin toplamdaki kütlesine katkıda bulunan çok daha yüksek bir oranda karanlık madde içeriyor." ifadeleri kullanıldı.

Karanlık madde nedir?

Karanlık madde, evrende bulunan maddenin yaklaşık olarak yüzde 85'lik kısmını oluşturan teorik bir madde türüdür. Evreni gözlemekte olan gök bilimciler tarafından galaksilerin parçalanması gerektiği düşünülüyor çünkü bu yapıları bir arada tutmak için yeterli olacak kadar yer çekimi üretecek bir kütleleri bulunmuyor.

Fakat bilim insanları tarafından galaksilerin parçalanmasına engel olabilecek kadar yer çekimi üretebilen görünmez bir kütlenin de varlığı düşünülüyor. İşte bu görünmeyen maddeye de karanlık madde ismi veriliyor.

Karanlık maddenin hiçbir zaman ışığı soğurmaması, yaymaması ve yansıtmaması ise karanlık maddeyi gözlemlemeyi olanaksız hale getiriyor.

Karanlık maddeye ilişkin bilim insanlarının bilmediği çok fazla alt konu var, bu yüzden NGC 5585 gibi galaksilerdeki 'tuhaflıkları' incelemek oldukça önem taşıyor. Böylece bir gün bu gizemli madde türünün evrendeki galaksileri nasıl etkilediğine ilişkin çok daha fazla detaya ulaşabiliriz.

Yorumlar (0)