Huawei’in Ar-Ge’si Futurewei’in düşüşü

Akıllı telefon işini büyütme fırsatı olarak gördüğü ABD pazarında Huawei, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetine ajanlık yaptığı sebebiyle, ABD tarafından ceza ve yaptırımlara uğradı. Bu yaptırımlarla, şirket geçtiğimiz yıl beklenenden 30 milyar dolar daha az gelir getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.09.2019, 15:04 01.10.2019, 11:43
Huawei’in Ar-Ge’si Futurewei’in düşüşü

Akıllı telefon işini büyütme fırsatı olarak gördüğü ABD pazarında Huawei, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetine ajanlık yaptığı sebebiyle, ABD tarafından ceza ve yaptırımlara uğradı. Bu yaptırımlarla, şirket geçtiğimiz yıl beklenenden 30 milyar dolar daha az gelir getirdi.

20 yıllık Ar-Ge çalışması çöktü

Huawei, ABD pazarında büyüyebilmek için son 20 yılda büyük yatırım yaptığı, ABD’de konuçlu Ar-Ge kolu “Futurewei”, yalnızca ABD’de büyümeye çalışmakla kalmayıp, 5G teknolojisinde de öncü olmayı hedefliyordu. Futurewei, Ar-Ge merkezi, yaptırımlardan sonra birçok çalışanını işten çıkardı, birçok ofisini kapattı ve partnerleri olan çok önemli Amerikan üniversiteleriyle ilişkisini kaybetti. ABD pazarından komple çıkma riski var.

Yaptırımlardan dolayı Apple ile savaşamadı

Akıllı telefon satışında dünya ikincisi olan Huawei, son iki yıldaki atılımlarıyla Apple’ı ekarte etmeye çalıştı. Ancak kişisel verilerin saklanması ihlalinde bulunması sebebiyle suçlanan şirket, yaptırımlar nedeniyle akıllı telefon endüstrisinde geri planda kaldı.

Android ve Google kısıtlamaları

Şirket, Android işletim sistemi ve Google tarafından da kara listeye alındı. Android’in ilerde çıkacak güncellemelerine müdahil olamayacak olan Huawei akıllı telefonlarında, Google’da kullanılamayacak.

Yatırım planları bozuldu

Huawei 2018 yılında 500 milyon dolar yatırımını Futurewei için yapmıştı. 2019 yılında 600 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlayan firma, kara listeye alınınca yatırım planını çekmek zorunda kaldı.

Huawei gözünü Kanada’ya dikti

Huawei'in Kanada'da yaşadığı dünya devi olduğu sektör olan telekomünikasyon alanında Ar-Ge çalışmaları için 300’den fazla üniversiteyle çalışıyor. Telekomünikasyonda henüz 5G teknolojisi tartışılırken, gelecek kuşak olacak olan 6G teknolojisi için Kanada’daki partner üniversiteleriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Çin-ABD Ekonomik savaşının en belirgin parçası

Teknolojik soğuk savaş olarak adlandırılan ABD-Çin ekonomik savaşının en belirgin kısmı olarak görülen ABD’deki Huawei yaptırımlarının arka planında dünyayı yönetme algoritmaları savaşımının verildiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bugün, artık-verinin insan davranışını tespit edilmek üzere toplandığı ve yapay zeka algoritmaları tarafından yorumlanıp, insan davranışlarının, toplumsal hareketlerinin yönlendirildiği çok güçlü kanıtlarla tartışılıyor ve bunun dünyayı yönetmekte büyük bir araç olarak kullanıldığı gözler önüne seriliyor.

ABD-Çin ticaret savaşının en görünen kısmı

Teknolojik soğuk savaş olarak adlandırılan ABD-Çin ekonomik savaşının en görünen kısmı olarak görülen ABD’deki Huawei yaptırımlarının arka planında dünyayı yönetme algoritmaları savaşımının verildiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bugün, artık-verinin insan davranışını tespit edilmek üzere toplandığı ve yapay zeka algoritmaları tarafından yorumlanıp, insan davranışlarının, toplumsal hareketlerinin yönlendirildiği çok güçlü kanıtlarla tartışılıyor ve bunun dünyayı yönetmekte büyük bir araç olarak kullanıldığı gözler önüne seriliyor.

Yorumlar (0)