Huawei'den Android açıklaması

Çinli teknoloji devi Huawei'den kendi geliştridiği işletim sistemi ve Android ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.07.2019, 17:34 18.07.2019, 18:23
Huawei'den Android açıklaması

Çin medya kuruluşu China Xinhua News'ün geçtiği son dakika bilgisine göre, Çin merkezli Huawei, Google'ın Android işletim sistemi ile çalışmaya devam etmek istiyor.

Çinli teknoloji devi Huawei'den yapılan açıklamada Hongmeng işletim sisteminin akıllı telefonlar için olmadığı ve şirketin akıllı telefonlarında Amerikan şirketi Google’ın Android işletim sistemini kullanmayı sürdürmek istediği belirtildi.

Söz konusu açıklama Huawei'in Başkan yardımcısı Catherine Chen tarafından yapıldı.

Brüksel'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Huawei'in Başkan yardımcısı Catherine Chen'in ilgili açıklamasının ardından Google tarafından henüz resmi bir karşılık gelmedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz haftalarda Amerika merkezli şirketlerinin "ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden" ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameyi imzalamasının ardından Google, Çin merkezli Huawei ile işbirliğini sınırlandırma kararı vermişti. 

Bu gelişmeden sonra ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'e uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 3 aylığına askıya aldığını duyurmuştu.

Huawei okunuşu

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei dünya piyasasında büyük yer edinmeyi başardı. Türkiye'de de ciddi bir pazarı bulunan Huawei'in sorunu ise telaffuz edilemeyişi.

"Huavey" şeklinde yaygın telaffuz edilen Huawei'in gerçekte telaffuzu çok farklı.

Huawei nasıl okunur?

Huawei'in okunuşu tam olarak "Vauvey" şeklinde. Çok şaşırılacak bir şey ile karşılaşıldığında hayret nidası olarak kullanılan "vaaav" gibi başlayan telaffuz "vey" ile tamamlanıyor. Özetle Huawei nasıl okunur ya da Huawei söylenişi nasıl sorularının cevabı "Vaaavvey" ya da "Vauvey"  denilebilir.

Basın da yanlış kullanıyor

Aslında vatandaşın kafasının karışması işten değil. Zira televizyon kanalları, gazeteler, internet siteleri gibi tüm kitle iletişim araçlarında Çinli marka Huawei'in ismi yanlış telaffuz ediliyor. Bilhassa yazımlarda "Huawei'nin" gibi ekler gören okurların kafası karışıyor. Oysa ki "Huawei'nin" yerine "Huawei'in" yazılması gerekiyor. "Huawei'ye" şeklinde yazım da doğru değil. Bunun da "Huawei'e" olması gerekiyor.

Yorumlar (0)