Huawei: Avrupalı operatörler bizi seçecek

Çinli telekom ekipmanları üreticisi Huawei, bazı Avrupalı telekom firmalarının çekirdek ağları için 5G teknolojisi sağlaması konusunda kendilerini seçeceğini düşünüyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.03.2020, 15:50 06.03.2020, 15:54
Huawei: Avrupalı operatörler bizi seçecek

Huawei AB Baş Temsilcisi Abraham Liu, Kopenhag'daki gazetecilere konuşarak Avrupalı operatörlerin Huawei'yi hassas verilerin işlendiği çekirdek ağları için bir teknoloji sağlayıcısı olarak seçeceğinden emin olduğunu söyledi.

Liu basın mensuplarına verdiği demeçte, "(operatörlerin) seçim özgürlüğüne sahip olmalarına izin vermek önemli ve hangi tedarikçinin onlara en iyi iş değerini getirebileceğine kendileri karar verecektir" şeklinde konuştu.

AB ülkelere olanak sağlıyor

Ocak ayında Avrupa Birliği, üye devletler için yeni 5G yönergelerini açıklayarak Huawei'nin ülkelerin ağlarının hangi bölümde olabileceğine dair karar vermelerine olanak sağladığı duyurmuştu.

İngiltere, geçtiğimiz günlerde Huawei'ye 5G mobil şebekelerde sınırlı bir rol tanıyarak şebekelerin hassas olmayan bölümlerinde Huawei'nin yer alabileceğine karar vermişti.

Liu ise, Huawei'nin 5G ağ teknolojisini kurduktan sonra, operatörlerin ağdaki herhangi bir bilgi akışı üzerinde “ yüzde 100 kontrol” sahibi olduğunu ve şebekeye herhangi bir erişimin operatörlerce kaydedildiğini söyledi.

Baş Temsilci, "Biz bütün otoyolu ve otoyoldaki ağları tesis ediyoruz, operatörler ise otoyoldaki gişeleri, çalışanları ve arabaları kontrol ediyor" dedi.

Ticaret savaşında önemli bir aktör

Shenzhen merkezli Huawei, Çin ile ABD arasındaki yapay zeka çekişmesinin merkezinde yer alıyor. ABD, ticaret savaşlarında da önemli bir faktör konumunda olan Huawei'yi şirketin öncüsü konumunda olduğu 5G teknolojisinin Pekin için casusluk kanalı olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Huawei ise iddiaları reddederek ABD'nin istihbarat toplamak için dijital ürünleri kullanma ya da değiştirme konusunda kabarık bir sicili olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)