Hitit bilim dünyasında devrim yaratacak buluntu

Dünyadaki önemli medeniyetlerden biri olan Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Şapinuva’da insan kafatası ve uyluk kemiği bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.11.2019, 11:45
Hitit bilim dünyasında devrim yaratacak buluntu

Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ve ekibince gerçekleştirilen arkeolojik kazıda bulunan 3 bin 500 yıllık kafatası ve uyluk (sol femur) kemiği Hitit bilim dünyasına ışık tutacak niteliğe sahip. Şapinuva, Hattuşa ile birlikte Hitit uygarlığının açığa çıkarılmış iki büyük şehrinden biri.

İnsan anatomisi konusunda önemli

Şapinuva antik kenti Tepelerarası Bölgesi’nde bulunan Hitit dönemine ait atölyelerin yer aldığı alanda insan iskeletine ait kafatası ve sol uyluk kemiği bulundu. Bu bulguların bilim dünyasına Hititli insan tipolojisi ve anatomisi hakkında bilgiler sağlaması bekleniyor.

Kazı ekibi ve Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından yapılan ön çalışmalar sonucunda kafatasının genç bir kadına ait olduğu tespit edilirken, antik DNA çalışmasıyla birlikte de Hititler'e ait olduğu düşünülen iskeletin genetik olarak akrabalık ilişkilerinin ortaya çıkarılması planlanıyor.

Çalışmalar önemli aşama kaydettirecek

Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, Şapinuva antik kentinde tespit edilen insan kafatasının Hitit bilimine ve Hitit dünyasına çok şey kazandırarak, yeni bilgiler sunacağını ifade etti.

Prof. Dr. Aygül Süel, Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinuva antik kentinin Hitit Devletine başkentlik yapmış şehirlerden bir tanesi olduğunun altını çizerek bu şehirde ekip olarak Tepelerarası ve Ağılönü mevkileri olmak üzere iki ayrı bölgede kazı çalışması yaptıklarını vurguladı.

Son 6 yıldır Tepelerarası bölgesinde atölyeler mahallesi olarak adlandırılan alanda Hitit dünyası için çok önemli olan bulgulara rastladıklarını açıklayan Kazı Başkanı Prof. Dr. Süel, “Bu yıl Tepelerarası bölgesinde sürdürülen kazı çalışmalarında çok önemli bir buluntuyla karşılaştık. Çok önemli bir keşif oldu. Atölyeler mahallesinin olduğu bölgede Hitit dönemine ait dolgu içerisinde insan kafatası ve sol femur (uyluk) kemiği bulduk. Bulunan bu insan kafatası ve uyluk kemiği bize, Hitit bilimine ve Hitit dünyasına çok şey kazandıracak.” ifadelerini kullandı.

Daha önce böyle bir şey bulunamamıştı

Şapinuva ve Hattuşa’nın Hititlere ait bugüne dek açığa çıkarılan iki şehir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Süel, “Hitit çağına ait olan diğer merkezlerin arasında bu iki şehir büyük bir önem taşımaktadır. Bu bakımdan bulunan iskeletin, Hitit dünyası için yepyeni bilgiler sunacağı düşüncesindeyiz. Bugüne dek Hititlere ait bir Kral mezarı, ona ait Hititli bir insan iskeleti bulunmamıştı. Dolayısıyla bulunan iskelete ait kafatası ve sol femur kemiği bize büyük bilgiler sağlayacak. Hitit dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bu iskeletin üzerinde antropolojik incelemeler ve çalışmalar başladı. İnsan iskeletinde kafatası ve sol femur üzerinde yapılacak C-14 testi ile birlikte bulunan kafatası ve femur (uyluk) kemiğinin hangi döneme ait olduğu ortaya çıkacak. Ayrıca antik DNA çalışmaları da ırksal olarak akrabalık ilişkilerini ortaya koyacak. Hitit dönemi dolgusunda bulunduğu için çok önemli bir buluntu.” ifadelerine yer verdi.

Süel, Şapinuva kazı ekibi olarak, buluntu üzerinde Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak ve ekibiyle beraber çalışma yürüteceklerini de sözlerine ekledi.

Çok önemli sorulara yanıt olabilir

Şapinuva’da Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında tespit edilen insan kafatası ve sol femur kemiğinin kendilerini heyecanlandırdığını açıklayan Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, “Bu buluntu, Hitit kafatası, antropologlar için çok önemli. Çünkü Hititler ölülerini yakıyordu. Bu sebeple Hititlere ait çok fazla iskelet bulunamadı. İskelet bulunamayınca Hititlerin Anadolu’ya nereden geldiklerinin, nereye gittiklerinin veya diğer topluluklarla olan akrabalık ilişkilerinin ortaya konması bilim dünyasında her zaman bir soru işaretiydi. Bizi çok heyecanlandıran bu keşifle birlikte bilim dünyasındaki soru işaretlerinin kaldırılabileceğini düşünüyoruz. Bizim için nadide bir buluntu.” diye konuştu.

İskelet üzerinde yaptıkları ilk antropolojik değerlendirmelerde bireyin erişkin bir kadın olduğunu belirlediklerini anlatan Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, “Kafatası parçalı bir şekilde bulunmuştu. Kafatasının yanında uyluk kemiği (sol femur) parça buluntular içerisinde yer alıyordu. Bunların antropolojik analizleri neticesinde C-14 ve antik DNA çalışmaları ile birlikte tam olarak bu iskeletinin yaşının tespit edilmesi mümkün olacak. Hititlerin kimlerle akraba olduğunu, nereden geldiği ve nereye gittiklerini antik DNA sonucunda ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bu çalışmada bize de yer verdiği için Prof. Dr. Aygül Süel hocama da teşekkür ediyorum.” diyerek açıklamasını tamamladı.

Yorumlar (0)