HİSAR: ABD’nin S400 ambargosunun Türkiye’deki meyvesi

HİSAR Hava Savunma Sistemi’nin yeni Radyo Frekansı Arayıcı Başlıklı düzeneği, hedefi 12’den vurarak geliştiricilerinin göğsünü kabarttı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.02.2022, 13:41 21.02.2022, 14:59
HİSAR: ABD’nin S400 ambargosunun Türkiye’deki meyvesi

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, HİSAR’ın yeni sistemini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. HİSAR Hava Savunma Sistemi’nin RF (Radyo Frekansı) füzeleriyle ilgili önemli haberi duyuran Demir, ambargonun Türkiye’ye hediyesini dosta düşmana gösterdi. 

ABD’nin ambargosu Türkiye’yi arşa çıkardı 

ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan ambargo sonrasında Türk mühendisler tarafından geliştirilen RF Arayıcı Başlık düzeneği, ESSM füzelerinin yerini almak için gün sayarken HİSAR HSS (hava savunma sistemi), Türkiye’deki ilk RF başlıklı füze olarak tarihe altın harflerle işlendi. Gerçekleştirilen test atışlarında hedef 12’den vuruldu.  



HİSAR, 2022’ye hızlı başladı 

HİSAR’ın seri üretiminin devam ettiğini dile getiren İsmail Demir, “Yeni yeteneklere yönelik çalışmalarımız devam edecek.” diyerek gençlere yönelik sinyal de vermeyi ihmal etmedi. 

Hava sahasını korumak için geliştirilen HİSAR’ın şu anda 4 farklı versiyonu bulunuyor. HİSAR-A+ ve HİSAR-A, alçak irtifada görev yapan sistemler olarak bilinirken HİSAR-O+ ve HİSAR-O da orta irtifada görev yapan savunma sistemleri olarak lanse ediliyor.  

Uzun menzilli HİSAR’lar yakında 

İsmail Demir daha önceki konuşmasında, uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi olarak kayıtlarda yer alacak olan HİSAR-U’yu yakın zamanda duyuracaklarını aktarmıştı. Birinci ve ikinci etap olarak geliştirilen sistemler, Türkiye için birinci derecede öneme sahip iken bu sistemin envantere giren ilk versiyonu, dünyadaki pek çok rakibine göre avantajlarıyla ön plana çıkıyor. 

HİSAR RF Arayıcı Başlıklı sistem ile HİSAR-O+’nın hemen hemen pek çok özelliğinin aynı olacağı belirtilirken en büyük fark, RF Arayıcı Başlığı olacak.  

Yorumlar (0)