Hipersonik füze nedir? Özellikleri nelerdir?

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Ukrayna’da ilk defa ‘Kinjal’ hipersonik füzesini kullanarak bir mühimmat deposunu vurduklarını açıkladı. Bu açıklama ile hipersonik füzelere ilişkin araştırmalar da arttı. Peki, hipersonik füze nedir? Özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.08.2022, 11:24 20.08.2022, 10:03
Hipersonik füze nedir? Özellikleri nelerdir?

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, bir yandan bu savaşta kullanılan silahlar merak uyandırmaya devam ediyor. Ukrayna’daki Rus saldırılarına ilişkin bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, ‘Kinjalhipersonik füzesini ilk kez kullanarak İvano-Frakicsk bölgesindeki bir mühimmat deposunu imha ettiklerini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte internet ortamında “Hipersonik füze nedir?", “Hipersonik füzenin özellikleri nelerdir?” gibi sorular araştırılmaya başlandı. 

Kinjal Hipersonik füze ne işe yarar?

Bu füzeler için kullanılan ‘hipersonik’ kelimesi, ilk defa Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışan aerodinamik mühendisi Hsue-Shen Tsien tarafından 1946 yılında kullanıldı. Hipersonik kelimesi, bir cismin sesten 5 kat daha hızlı hareket ettiğini gösteren Mach 5 sınırının aşılması durumunu tanımlamaktadır. Manevra yeteneği ve üst düzey hızı ile dikkat çeken hipersonik füze, ülkeler arasındaki askeri güç dengesini büyük ölçüde etkileyen bir silahtır. Güvenlik ve savunma eksenli olarak belirsizlik tehdidini artırmaları sebebiyle hipersonik füzelerin stratejik sonuçlar doğurması küçümsenmeyecek bir ihtimal olarak görülür. 

Hipersonik füzeler ne kadar hızlıdır?

Hipersonik füzelerin hızına ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, bu silahın süpersonik ve subsonik füzelerden çok daha hızlı olduğunu ve daha büyük etki yaptığını belirtiliyorlar. Ağır savunma sistemlerini ve zırhlı araçları kolaylıkla imha edebilen hipersonik füzeler, ülkeler arasında en yüksek caydırma yeteneğine sahip füze olarak tanımlanıyor. 

Yorumlar (0)