Hindistan ve Butan'dan ortak çalışma: Uzaya yollandı

Hindistan ile Butan arasında sürdürülen ortaklaşa çalışmalarla geliştirilen "India-Bhutan SAT" adlı uydu, Polar Uydu Fırlatma Aracı ile uzaya fırlatıldı. Söz konusu çalışmanın, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası olacağı kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.11.2022, 12:43 28.11.2022, 11:48 Hakan Öksüz
Hindistan ve Butan'dan ortak çalışma: Uzaya yollandı

Uzay yarışında ABD, Rusya, Çin ve Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmak istemeyen Hindistan, çalışmalarını sürdürüyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, yürütülen uzay çalışmalarına ilişkin bir duyuruda bulundu. Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO) ile komşu Butan'ın ortak çalışmalarıyla geliştirilen "India-Bhutan SAT" isimli uydu, uzaya fırlatıldı.

"Polar Uydu Fırlatma Aracı" (PSLV-C54) roketine entegre edilen uydu, Andra Pradeş eyaletinin güneyinde kalan Sriharikota Adası'ndan uzaya gönderildi. Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden yapılan fırlatma işlemi, Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu. "India-Bhutan SAT" uydusu ile birlikte Hindistan'ın Yeryüzü Gözlem Uydusu'nun da uzaya fırlatılan rokette yer aldığı kaydedildi.

Butanlı üst düzey yetkililer de fırlatmanın yapıldığı alandaydı

Komşu Butan'ın Enformasyon ve İletişim Bakanı Karma Donnen Wangdi ile birlikte bazı üst düzey yetkililerin de fırlatma görevi sırasında Sriharikota'da bulunduğu ifade edildi. Hindistan ile Butan'ın ortak çalışmalarıyla geliştirilen "India-Bhutan SAT" isimli uydunun, yüksek çözünürlüklü görüntüler çekeceği kaydedildi. Butan yönetiminin, uydudan gelen fotoğrafları "doğal kaynakların yönetimi" alanındaki kullanacağı vurgulandı.

"İki ülke için tarihi bir gün"

Uyduların PSLV-C54 roketi ile uzaya fırlatılmasının ardından konuşan Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "Butan ile Hindistan için tarihi bir gün. İki ülke arasındaki ilişkiler ve uzay teknolojisi geliştirmeleri için dönüm noktası." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)