Hindistan'dan insansı uzay robotu!

Hindistan Uzay Ajansı'nın yaptığı açıklamada Vyomamitra isimli insansı kadı robotun, bu yıl içerisinde insansız hava aracıyla uzaya fırlatılacağı duyuruldu

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.01.2020, 16:24
Hindistan'dan insansı uzay robotu!

Hindistan'ın uzaya yönelik çalışmaları devam ediyor. Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra Hindistan da son 5 yıldır uzaya yönelik çalışmalarını hızlandırarak, yeni girişimlere imza atıyor. Hindistan'ın uzaya yönelik son girişimi ise insansı robot Vyomamitra. 

Hindistan Uzay Ajansı (ISRO), bu yıl içerisinde insansız uzay aracı Gaganyaan ile birlikte Vyomamitra'yı uzaya fırlatacağını açıkladı. Vyomamitra'nın başarılı bir şekilde dönmesi durumunda 2021'in Aralık ayında gerçekleşecek insanlı uzay uçuşunda Vyomamitra da Hintli astronotlarla birlikte uzaya gidecek.

Hindistan'dan "Uzay- Arkadaşı"
Kökenleri Sanskritçe'ye dayanan iki kelimeden oluşan Vyomamitra, Vyoma (uzay) ve Mitra (arkadaş) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. ISRO'nun yayınladığı videoda izleyenlere kendini tanıtan Vyomamitra, “Herkese merhaba. Ben Vyomamitra, yarı insansı robotum. İlk insansız uçuş için üretildim. Modülü inceleyebilir, sorun varsa alarma geçer ve yaşam destek operasyonlarında yardımcı olabilirim. Ayrıca kontrol panellerinden de sorumlu olabilirim. Beraber çalışacağım astronotları da tanır, arkadaş olur, sohbet eder, talimatlarını yerine getirebilirim.” ifadelerini kullandı.

Hindistan'ın Aralık 2021'de gerçekleştirmeyi planladığı insanlı uzay uçuşundan önce Aralık 2020 ve Haziran 2021 tarihlerinde iki insansız uzay uçuşu gerçekleştireceği öğrenildi.
 

Yorumlar (0)