Hepimizin hayatını değiştiren gerçeklik: Endüstri 4.0

Teknoloji günümüzde ivmeyle gelişiyor. Bu gelişmenin günümüzde yer bulduğu başlık Endüstri 4.0. Peki nedir bu Endüstri 4.0? Cevabı haberimizde...

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.09.2019, 15:28 03.11.2019, 00:18
Hepimizin hayatını değiştiren gerçeklik: Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 çoğunlukla akıllı fabrikalar, karanlık fabrikalar, nesnelerin interneti, nesnelerin endüstriyel interneti, makine öğrenmesi, derin öğrenme, büyük veri analizi, gerçek zamanlı veri süreçleri analizi, bulut bilişim, otonom robotlar, artırılmış gerçeklik, dikey ve yatay entegrasyon gibi konularla anılıyor. Bu başlıklardan da anlaşılacağı gibi insanların yapabileceği birçok işi yapay zekanın yapması hedefleniyor. Örneğin; bir fabrikada robotlar daha hızlı ve sistematik bir şekilde üretim yapabiliyor. Hastalanmıyorlar, izin alma gereksinimleri olmuyor ve gece gündüz çalışıp üretimi artırabiliyor. Diğer bir örnek ise yapay zeka sürekli olarak dinamik veri toplayabiliyor ve sahip olduğu algoritmalarla iş önerisinde bulunabiliyor ya da aynı yapay zeka sizin kişisel gereksinimlerinizi farkedip size öneride bulunabiliyor. İnternette gezinirken sizin üzerine konuştuğunuz ya da araştırma yaptığınız konuların karşınıza reklam olarak çıkmasına şaşırıyoruz değil mi? İşte tüm bunların temelinde bu teknolojiler var. 

Endüstri 4.0’ın ortaya atılışı

Endüstri 4.0 ya da Dördüncü Endüstri Devrimi ilk olarak 2011 yılında Almanya’da gerçekleştirilen Uluslararası Sanayi Fuarı olan Hannover Fuarı’nda terim olarak ortaya atıldı. Alman firması Bosch ve Alman fizikçi ve iş insanı olan Henning Kagermann hazırladıkları 4. Sanayi devrimi çalışması önerisini 2012 Hannover Fuarı’nda Alman Federal Hükümeti’ne sundu. Bir yıl süre sonra bu gelişime öncülük eden bu ortak çalışma grubu gelişmelerin ve planlarının olduğu raporu aynı fuarda en somut haliyle gündeme getirdi. 

Endüstri 4.0 yatırımları gelecek için yapılıyor, işte Endüstri 4.0 Devleri

Bu gelişmeler üretim sektöründe kullanımının sıklığı arttıkça Endüstri 4.0 küresel boyutta hızla artan rekabetle zorunlu bir hale geldi. Bu zorunluluk pazardaki üstünlüğünü kaybetmek istemeyen şirketleri yeni stratejiler üretmeye zorladı. Danışmanlık firması olan PwC’nin araştırmasına göre 2020’de Endüstri 4.0 için küresel yatırım 907 milyar dolar olacak. Aynı araştırma bu konuda 2020 yılının Endüstri 4.0 geliri 493 milyar dolar olacağını öngörüyor. Yani firmalar orta ve kısa vadelerde kar elde etmeselerde, bu yatırımı uzun vade planları için yapıyorlar.

Tartışmalar

Kökten değişim gerektiren bu devrim şirketler için yüksek maliyetler ve riskler oluşturdu. Bu geçişe halen risk olarak bakılıyor ve Almanya’da ortaya atılan Endüstri 4.0, gerçekleşmiş bir devrim mi ya da bir iddia mı tartışılıyor. Kimi çevrelerce de dördüncü Sanayi Devrimi olduğu kabul ediliyor ancak bu devrimin ortalarında olunduğu söyleniyor. Bununla birlikte, bu hızlı değişim gerek beyaz, gerek de mavi yakada büyük bir işsizlik sorununa sebep olacağı öngörülüyor.


Endüstri 5.0: Robotlar birlikte çalıştığı insanları öğrenecek

Her endüstri devrimi büyük bir global değişimin temsilidir. Peki bir dahaki endüstri devrimi nasıl olacak. Bununla birlikte neler değişecek. Beşinci endüstri devrimi ya da Endüstri 5.0 insan ve makinelerin birlikte çalışmasını hedefleyen bir devrim olarak planlanıyor. İnsanların ve makinelerin bilişsel yazılımlarla harmoni halinde çalışması hedefleniyor. Endüstri 5.0 insana üretimde yardım edecek, insanla birlikte öğrenmeyle çalışmayı güçlendirecek ve o kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre yapay zekasını geliştirecek.

www.habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)