Hem karavan hem tekne! İşte yerli Yat Car!

Amasya'da yaşayan Yaylacı kardeşler, suda ve karada gidebilen bir araç geliştirdi. Aracın prototip olarak geliştirilmesinin 3 yıl sürdüğünü kaydeden İsmail Yaylacı, "Seri üretime geçince fiyatı belli olacak." dedi. İlhan Yaylacı ise patent başvurusundan gelecek sonucu beklediklerini bildirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.08.2022, 16:26 29.08.2022, 08:50 Hakan Öksüz
Hem karavan hem tekne! İşte yerli Yat Car!

Filmlerde hem karada hem de denizde gidebilen araçlarla kaçmaya çalışan kötü adamların yer aldığı kovalamaca sahneleri, macera sinemasının en klişe durumlarından biri olarak biliniyor. Amasya'nın Merzifon ilçesinde ikâmet eden iki kardeş, bunu gerçeğe dönüştürdü. Kömür madeni ocağı işleten kardeşler, filmlerde gördükleri bu araçları üretmek için 3 yıl önce kolları sıvadı.

Aracı Samsun'da denediler!

Yıllar süren uğraşlar sonucu başarıya ulaşan İlhan Yaylacı ve İsmail Yaylacı, karada ve denizde gidebilen bir araç üretti. Karada bir karavan gibi kullanılan aracın, suya indirilince yat gibi kullanıldığı kaydedildi. Araca "Yat Car" adını veren kardeşler, deneme yapmak için Samsun'a gitti. Araçlarını suya indirip deneme yaptıktan sonra karaya çıkaran Yaylacı kardeşler, basın mensuplarına yaptıkları çalışmadan bahsetti. 

"Henüz seri üretim aşamasına geçmedik"

Hem insanların dikkatini çekmek hem de deniz tutkusunu canlandırmak için böyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden İsmail Yaylacı, "3 yıl boyunca üç farklı model geliştirdik. Aracın tabanını tekne tabanı şeklinde tasarladık. Bu sadece bir prototip. Henüz seri üretim aşamasına geçmedik. O yüzden maliyetle ilgili net bir şey söyleyemiyoruz. Şu an maliyet yüksek ama seri üretim başlayınca oldukça uygun bir fiyattan satılacak." diye konuştu.

"Amerika ve Almanya'dan arayanlar oluyor"

Vatandaşlara hem karavan hem de tekne kültürünü sevdirmek istediklerini belirten Yaylacı, "Sosyal medyadan paylaşınca baya rağbet gördü. Amerika ve Almanya'dan arayıp fiyat soranlar oldu. Kaliteli üretim yapacağız, bu konuda taviz vermeyeceğiz. Zamanı gelince ülkemizin ekonomisine destek olacağız. Yarı yat, yarı tekne şeklinde tasarladık. El işçiliği ve mühendisliği dâhil yüzde 100 yerli." dedi.

Patent başvurusu yapıldı, sırada seri üretim var!

Kardeşlerden diğeri olan İlhan Yaylacı da geliştirdikleri araçla ilgili bilgiler verdi. Patent başvurusunda bulunduklarını aktaran İlhan Yaylacı, "Onaylanır onaylanmaz seri üretim için çalışmalara başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)