Havadaki yeni nefer: İlk teslimat yapıldı

Yerli iniş takımı, transmisyon, aviyonik sistemler, dinamik parçalarla son montaj ve kalifikasyon testleri biten ilk 'T70 Genel Amaç Helikopteri', JGM'ye (Jandarma Genel Komutanlığı) teslim edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.12.2022, 20:50
Havadaki yeni nefer: İlk teslimat yapıldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ana, Sikorsky, Alp Havacılık, TEI ve ASELSAN alt yükleniciliğinde üretimi yapılan helikopterin teslimatına başlandı.

Genel Maksat Helikopter Programı çerçevesinde üretilen ilk helikopter, JGM'nin kullanımına sunuldu.



Lisans altında üretim modeli

Program çerçevesinde, Sikorsky şirketinin 'S70i Helikopteri'nden esinlenilerek geliştirilen 'T70 Genel Amaç Helikopteri', ülkemizde lisans altında üretim modeliyle birlikte, farklı kullanıcılara teslim edilecek. Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın helikopterin kullanıcıları olması öngörülüyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, bahse konu proje çerçevesinde iniş takımı, transmisyon, aviyonik sistemler, dinamik parçalarla son montaj ve kalifikasyon testleri biten ilk helikopterin teslimatını JGM'ye gerçekleştirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, söz konusu helikopterin kuyruk konisi, kokpit, kabin, dikey ve yatay kuyruk, kuyruk ve ana rotor palleri gibi bütün ana parçaların üretimini, son montaj işlemlerini, entegre lojistik desteğini ve testlerini yapıyor. TEI helikoptere kuvvet veren T700 motorunun üretimi, ASELSAN temel aviyonik sistemlerin geliştirilmesi, Alp Havacılık ise dikiş kutusu, iniş takımları detay parça üretimi ve dinamik parçaların montaj ve üretimi sorumluluklarını üstleniyor.



"Çıtayı yükseltecek"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, "Yerli sistemlerle donatılmış olan helikopterimizin ilk teslimatından ötürü çok büyük bir heyecan içerisindeyiz. Türkiye'nin helikopter endüstrisinde çıtayı yükseltecek olan bu gelişmeyle ilerleyen dönemde çok daha büyük projeleri uygulamaya sokmak için bir adım daha attık." yorumunda bulundu. 

Bahse konu proje ile ülkemizin sivil ve askeri alanlardaki genel amaç helikopteri gereksiniminin karşılanması hedefleniyor. Üzerine entegre edilecek olan farklı faydalı yükler ile helikopterin asgari görevlerde, personel taşımada, arama kurtarma çalışmalarında ve yangınla mücadelede kullanılması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)