Hava kirliliğinden 3 ülke sorumlu!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, hava kirliliğin en önemli nedenlerinden biri olarak kömür kullanımının artmasını gösterdi. Birol, Endonezya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin devamlı kömür kullanımını artırdığına dikkat çekti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.12.2019, 10:06
Hava kirliliğinden 3 ülke sorumlu!

Uluslararası Enerji (IEA) Ajansı Başkanı Fatih Birol, herkesin küresel ısınmayı, iklim değişikliğini ve karbon salınımını konuştuğunu ancak asıl üzerinde durulması gereken meselenin artan kömür kullanımı olduğunu ifade etti.

Birol, 2000'den itibaren dünyadaki kömür tüketiminin yüzde 65 arttığını kaydederek, "Avrupa her ne kadar bu yönde çok olumlu adımlar atsa da dünya Avrupa'dan ibaret değil." dedi.

Endonezya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin kömüre yüklendiğine dikkat çeken Birol, "Sonuçta hepimiz aynı atmosferin altında yaşıyoruz. Her hangi bir yerdeki karbon salınımı tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Bu durumun düzelmesi gerekiyor." diye konuştu.

Birol, temiz teknolojilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

"Yenilenebilir enerjide hızlı bir büyüme gerçekleşecek"

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) ve IEA tarafından gerçekleştirilen etkinlikte önemli açıklamalarda bulunan Birol, son zamanlarda dünyada bir enerji bolluğu olduğunu söyledi.  

Birol, özellikle Brezilya, Norveç ve ABD gibi ülkelerin üretimi artıracağı bir dönemin yaklaştığını aktararak, doğalgaz üretiminde de LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) etkisiyle bir büyümenin beklendiğini belirtti.

Fakat üretimdeki artışa rağmen tüketimin aynı düzeyde büyümesi beklenmediği için fiyatların makul seviyelerde kalacağına dikkat çeken Birol, yenilenebilir enerjide de hızlı bir büyüme gerçekleşeceğini kaydetti.

"Güneş ve rüzgâr santrallarının kurulum maliyetleri azalıyor"

Birol, 2019 yılında kurulan enerji santrallarının yüzde 40'ının güneş, yüzde 22'sinin ise rüzgâr santrallarından meydana geldiğini ifade ederek, bunun sebebinin tamamen ekonomik politikalar olduğunu açıkladı. Güneş ve rüzgâr santrallarının kurulum maliyetlerinin hızla azaldığını vurgulayan Birol, "Dünyada 570 gigavat kurulu rüzgâr kapasitesi mevcut. 2030'da bunun ikiye katlanacağını öngörüyoruz." şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Doğal Gaza gelen aşırı zamlardan sonra bizim sanayide de çok büyük fabrikalar kömürlü sisteme geçti. Bu gelecekte çok daha kötü olabilir.