Gürcistan'a siber saldırı tarihe geçti!

Gürcistan’a sistematik ve toplu olacak bir şekilde siber saldırı gerçekleştiriliyor. Binlerce Gürcü internet sitesi çökertildi. Saldırılan sitelerde eski Gürcistan Başkanı'nın fotoğrafı görünüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.10.2019, 09:52 29.10.2019, 23:22
Gürcistan'a siber saldırı tarihe geçti!

Kişisel verilerin de çalındığı siber saldırılarda hacklenen siteler arasında Gürcistan ulusal TV kanalı Pirveli ve adliye sarayları da var. Siber saldırıları henüz kimin yaptığı bilinmiyor ancak tüm şüpheler Rusya üzerinde.

Hacklenen sitelerin çoğunda Gürcistan’ın eski Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin “Geri döneceğim”  başlıklı fotoğrafı var.

Siber saldırılara maruz kalan internet siteleri arasında sadece devlet siteleri yok, aynı zamanda ülkenin sivil toplum örgütleri, özel şirketleri de var.

Aralarında ülkenin önemli TV kanalı Maestro TV’nin de olduğu siber ataklardan 2000’den fazla internet sitesi etkilendi.

Imedi Gürcistan TV kanalının Hamer Müdürü Irakli Çikladze, sinyal olmadığını ve yayın yapamadıklarını Facebook paylaşımıyla bildirdi.

İngiltere’de konuşlu Surrey Üniversite’sinden bir siber-güvenlik uzmanı olan Prof Alan Woodward, “Bu ölçüde hacker saldırısını daha önce hiç görmedik.” dedi ve “Bu saldırının bir ülkenin saldırısı olduğu sonucunu çıkarmamız oldukça zor.” diyerek ekledi.

Mihail Saakaşvili kimdir?

Hacklenen internet sitelerinde İngilizce "I'll be back (Geri döneceğim)” başlığı ile karşılaşılan fotoğraf Gürcistan’ın eski Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’ye ait. Eski Başkan Saakaşvili 2004 ile 2013 arasındaki iki başkanlık döneminde de görev yaptı.

Saakaşvili , 2015 yılında Gürcistan vatandaşlığını feshederek Ukrayna’nın Odessa bölgesinde vali olarak atanmıştı.

2018 yılında Ukrayna’dan sürgün edildi ancak Mayıs 2019’da Ukrayna vatandaşlığı yeniden düzenlendi.

Gürcistan eski Devlet Başkan’ı Mihail Saakaşvili Gürcistan’da cezai kovuşturma için aranıyor ancak Saakaşvili siyasî gerekçeleri nedeniyle suçlamaları kabul etmiyor.

Yorumlar (0)