Güney Kore, Google ve Apple'a savaş açıyor

Dünyanın birçok bölgesinde Google ve Apple’ın mobil ödemelerden almış olduğu komisyonlar tartışma konusu olurken Güney Kore, Google ve Apple’ın komisyon oranlarını azaltmak için çaba harcıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.08.2021, 13:46 27.08.2021, 16:13
Güney Kore, Google ve Apple'a savaş açıyor

Mobil sektörün iki önemli ismi olan, ABD merkezli iki dev şirket Google ve Apple, kendi işletim sistemleriyle yapılan alışverişlerin hepsinden komisyon alıyor. 

Komisyon tartışması büyüyor

Yani bir kullanıcı, iOS veya Android ile çalışan cihazlardan bir uygulama satın aldığında iki şirket paranın yüzde 30'unu komisyon şeklinde alıyor. Söz konusu komisyon tartışmasının büyümesi üzerine dünyanın en büyük oyun geliştiricilerinden biri olan Epic Games, Apple ile ABD'de mahkemelik oldu. 

Güney Koreli yöneticiler, Telekomünikasyon Ticaret Yasası'nda yapılacak değişiklikle komisyon oranlarını kısıtlamaya çalışıyor. Söz konusu tasarı, Güney Kore'de Anti-Google yasası olarak tanınıyor. 

Google şirketi, üçüncü parti yoluyla satın almalara müsaade etse de Apple’ın bunu engellediği biliniyor. iPad ve iPhone cihazlarda gerçekleştirilen tüm satın almalar Apple üzerinden yapılıyor.

40 milyar TL kazandılar

Söz konusu tasarının 30 Ağustos tarihinde oylanacağı belirtilirken, Apple’dan gelen açıklamada, iOS'a kayıtlı 482 bin geliştiricinin şu ana kadar 8.55 trilyon won (40 milyar lira) kazandığına dikkat çekildi.

Koreli yöneticiler, iki dev şirketin kendi ödeme sistemlerine geliştiricileri zorladıklarını ifade etti. Yeni tasarının yasalaşması durumunda Koreli geliştiriciler, üçüncü parti ödeme yöntemlerini kullanabilecekler. Bu şekilde komisyon oranları azalacak. Az komisyon ise geliştiricilere daha fazla kâr anlamına geliyor. Geliştiricilerin fiyatlama konusunda indirime gitmesi halinde son kullanıcı, daha ucuz bir şekilde hizmetlere erişim sağlayacak.

Yorumlar (0)