Güneş’te büyük patlama! Radyasyon Starlink uydularını yok etti

Bu senenin ilk günlerinde Güneş’te gerçekleşen büyük bir patlama sonucunda Elon Musk'a ait olan 38 Starlink uydusunun yok olduğu duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.09.2022, 14:34 20.09.2022, 09:21
Güneş’te büyük patlama! Radyasyon Starlink uydularını yok etti

2022 senesinin başlangıçlarında Güneş’te büyük bir patlama meydana gelmişti. Edinilen bilgilere göre, bu patlama sırasında Elon Musk’a ait olan 38 Starlink uydusunun yok olduğu ifade edildi.

Güneş patlaması nedir?

Güneş’te meydana gelen şiddetli patlamalar olayına Güneş patlaması deniyor. Bu durum milyarlarca megaton kuvvetinde gerçekleşir ve çoğunlukla 1 milyon km/saat hızıyla hareket edebilmektedir. Patlamalar ardından ortaya çıkan büyük enerji, Dünya atmosferi içerisine normalden daha minik dalga boylu radyasyon parçacıkları gönderiyor. Bu püskürtüler sebebiyle yeryüzünde bulunan GPS gibi güç ve iletişim ağları negatif olarak etkilenebiliyor.

Radyasyon yayıldı, uydular düşüşe geçti

SpaceX, 3 Şubat tarihinde ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Kennedy Uzay Merkezi'nden düşük gecikmeli olan 49 internet uydusunu uzaya yolladı. Bu sırada Güneş’te meydana gelen patlama sebebiyle olukça fazla bir radyasyon dalgası bölgeye yayıldı.

Yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, gönderilen Starlink uyduları içerisinde 38’i yanmadan önce saatte binlerce km hızla alçalışa geçti. Yaşanan bu duruma rağmen, bir tanesi ortalama 260 kg ağırlığında olan uydular, yeryüzündeki insanlar adına tehlike oluşturmadı.

Binlerce uydu fırlatılmayı bekliyor

Diğer bir taraftan, SpaceX'in mevcut durumda yörünge üzerinde 3 binden fazla uydusu yer alıyor ve daha binlercesini fırlatmayı bekliyor. Fakat ileri dönemlerde Güneş'te meydana gelebilecek patlamalar, yörüngede bulunan uydular adına tehlike oluşturmayı sürdürecek.

Yorumlar (0)