Güneş’in 10 bin katı büyüklüğünde: Uzayda heyecanlandıran keşif

James Webb Uzay Teleskobu tarafından sağlanan verileri inceleyen bilim insanları, evrenin başlangıç dönemlerinde muazzam boyutlarda yıldızların ortaya çıktığını keşfetti. Yapılan araştırmalar, bu yıldızların Güneş'in 10 bin katı büyüklüğünde olduğunu gösterdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.05.2023, 09:42
Güneş’in 10 bin katı büyüklüğünde: Uzayda heyecanlandıran keşif

Uzun süredir görev yapan ve uzayın derinliklerine inceleme sağlayarak evrenin yaratılış zamanlarını incelemek üzere kullanılan James Webb Teleskobu'nun ilk kez, söz konusu zaman zarfında oluştuğu tahmin edilen Güneş'in 10 bin katı büyüklüğünde yıldızların izlerini tespit ettiği ifade edildi.

"Küresel yıldız kümeleri"

İsviçre Cenevre Üniversitesinde görev yapan astrofizikçi Corinne Charbonnel, "James Webb Uzay Teleskobu tarafından bir araya getirilen veriler ışığında, bu olağanüstü yıldızların var olduğuna yönelik ilk ipucuna ulaştığımızı düşünüyoruz." dedi.

Bilim insanları söz konusu yıldızların aynı dönemlerde oluştuğunu ifade ediyor. Yıldızlara "küresel yıldız kümeleri" adının verildiğini aktaran araştırmacılar, evrenin ilk zamanlarından kalıntıları olduğunu dile getirdikleri söz konusu kümeleri, "fosiller" şeklinde tanımlıyor.

"Küresel yıldız kümeleri" için ise yaşam sürecinin sonuna gelindiği belirtiliyor.

Ömürleri kısa

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Barselona Üniversitesi öğretim üyesi Mark Gieles şu ifadelerde bulundu: ​​"Küresel yıldız kümeleri 10 ila 13 milyar yaşlarında. Fakat devasa yıldızların yaşam süreleri 2 milyon sene. Bu sebeple, bu yıldızlar mevcut durumda gözlemlenebilir kümelerin erken zamanlarında kayboldular. Sadece dolaylı izleri arkalarında kaldı. Süper kütleli yıldız senaryosu ilerleyen dönemlerde yapılacak araştırmalarla desteklenebilirse, bu durum küresel kümeleri daha iyi şekilde anlamamıza yardımcı olacak ve genel şekilde süper kütleli yıldızların meydana gelişi hakkında bizlere ek bilgiler verme noktasında büyük bir adım olacaktır."

Yorumlar (0)