Güneş'te devasa delik keşfedildi: Tam 20 dünya büyüklüğünde...

NASA, Güneş'in üstünde 20 dünya büyüklüğünde olan yeni bir delik gözlemlendiğini duyurdu. Dev delik Dünya'ya yaklaşık olarak 2 milyon 896 bin kilometre hızla güneş rüzgarlarını gönderebilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.03.2023, 14:01 31.03.2023, 14:47
Güneş'te devasa delik keşfedildi: Tam 20 dünya büyüklüğünde...

Güneş'in üzerinde büyüklüğü 20 dünya kadar yapan bir delik gözlemlendi. NASA tarafından yapılan paylaşıma göre 22 Mart tarihinde tespit edilen 30 dünya büyüklüğüne sahip bu deliğin ardından bu hafta yapılan ikinci keşif.

Koronal deliğin Dünya'ya doğru saatte 896 bin kilometre hızla Güneş rüzgarları göndermesi bekleniyor. Öte yandan bu rüzgarların dünya için bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi.

Bilim insanlarınca Cuma gününde Dünya'ya ulaşması beklenen rüzgarların elektronik altyapı üzerinde bir zararının olmayacağı yalnızca kimi bölgeler için Kuzey Işıkları oluşturacağı bilgisi paylaşıldı.

Güneş'in ekvatoruna yakın

Oldukça yaygın konumdaki bu koronal delikler genel olarak Güneş'in kutuplarında görülürken, keşfedilmiş olan bu son delik ise ekvatorun yakınlarında görüldü.

Londra Üniversitesi Akademisi'nden uzay fiziği profesörü olan Daniel Verscharen, "Koronel deliğin konumu onu çok ilginç kılıyor." şeklinde konuştu.

Verscharen, "Bu koronal delikten bu Cuma gecesinden Cumartesi sabahına dek Dünya'ya hızlı bir rüzgar gelmesini bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)