Güneş'te dev patlama: Günlük yaşamı etkileyebilir!

NASA, 2 Ekim'de Güneş'in yüzeyinde meydana gelen büyük patlamayı görüntüledi. Söz konusu patlama nedeniyle radyo dalgaları, GPS bağlantıları ve elektrik sistemlerinde kopuklukların yaşanabileceği kaydedildi. İlerleyen günlerde yeni patlamaların meydana gelebileceği aktarıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.10.2022, 09:59 05.10.2022, 18:16 Hakan Öksüz
Güneş'te dev patlama: Günlük yaşamı etkileyebilir!

Güneş'te yaşanan patlamaları takip eden bilim insanları, bu patlamaların Dünya üzerindeki etkisini ölçmeye çalışıyor. Milyarlarca megaton gücünde oldukları tespit edilen Güneş patlamaları nedeniyle ciddi miktarda enerji açığa çıkıyor. Söz konusu patlamaların hızının, 1 milyon km/saat hıza ulaştığı belirtiliyor.

Güneş'te meydana gelen kuvvetli patlamalar, küçük dalga boyuna sahip radyasyon parçacıklarının Dünya atmosferine girmesine neden oluyor. Radyasyon yayılımı nedeniyle Dünya'nın yörüngesinde bulunan uyduların olumsuz şekilde etkilendiği, bu nedenle de iletişim ağlarının zarar gördüğü kaydediliyor.

"Güneş patlamaları, günlük yaşamı etkileyebilir"

GPS verilerinin bozulmasına neden olan Güneş patlamalarından biri de 2 Ekim'de meydana geldi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dev yıldızın yüzeyinde gerçekleşen patlamayı görüntüledi. Söz konusu patlamayla ilgili paylaşımda bulunan NASA, "Bu ay içinde Güneş'te buna benzer büyük patlamalar yaşanabilir. Bu patlamalar, günlük yaşam üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir." ifadelerine yer verdi.

Telsiz bağlantılarında kopukluklar yaşandı!

Güneş'te meydana gelen patlamaların ciddiye alınması gerektiğini kaydeden uzmanlar, "Radyo dalgaları, navigasyon araçları ve elektrik bağlantıları, bu patlamalardan etkilenebilir." uyarısında bulundu. 

ABD, Florida eyaletini vuran Ian Kasırgası ile mücadele ediyor. ABD'li yetkililer, kasırgayla mücadele sırasında telsiz bağlantısının zaman zaman koptuğunu bildirmişti. Bu durumun nedeninin, Güneş'te yaşanan patlama olduğu düşünülüyor.

Yorumlar (0)